5 mei 2024 Gebruikers online: 29
Agenda
Active creations

‘We gooien ons matrasje in de machinekamer’

Geplaatst op: 27 mei 2022

Dag twee van de Sleepbootdagen is ook weer naar behoren verlopen. Het was weliswaar iets minder druk dan donderdag, maar opnieuw wisten duizenden liefhebbers te genieten van de festiviteiten. Ook kan het evenement rekenen op veel belangstelling van bezoekers die nog niet eerder naar Zwartsluis kwamen.

De uit Friesland afkomstige Jelle vertelt hoe hij er elf uur over doet om in Zwartsluis te komen met zijn sleepboot. “Het is een opduwer met 30 pk uit 1930 die we al ruim twintig jaar in de familie hebben. Hij was van m’n opa maar na zijn overlijden heb ik ‘De Zeehond’ gekregen. Het is voor ons de eerste keer dat we hier zijn, maar ik vind het geweldig. De sfeer, de motoren, de gemoedelijkheid. Echt super”, vertelt hij met een Friese tongval.

Comfortabel slapen is er echter niet bij voor Jelle en zijn kameraad. Ze liggen op een matrasje in de machinekamer. “Lekker warm, dat wel. Maar veel ruimte heb je er inderdaad niet. Je kan wel even een kijkje nemen, maar dan haal ik eerst even de emmer weg. Want ja, een toilet aan boord is alleen voor grote sleepboten”, grapt Jelle terwijl hij soepeltjes in de warme machinekamer verdwijnt.

Aan boord staan twee jerrycans met diesel. “Het verbruik valt mee hoor. Als we een uur varen zijn we ongeveer een liter diesel kwijt. De hobby blijft dus, ook met deze olieprijzen, leuk voor ons”, vult hij aan.

Even verderop laten Harry Dekker en John van den Berg de dop van hun bruine flesje schieten. Hun handgebaren vormen een uitnodiging voor de verslaggever om een kijkje aan boord te nemen. Gepaard met een stukje worst en kaas laten de Sluzigers zich de pilsjes goed smaken. “Een super feest, als het maar droog is hé? Vandaag is het natuurlijk iets rustiger omdat mensen moeten werken. Maar alsnog is het gezellig druk”, merkt Dekker op.

Zijn maat John beaamt de uitspraken. “Lekker een biertje in de hand, muziekje d’r bij. Super toch? Wat wil je nog meer”, vraagt John zich af terwijl mannenkoor Karrespoor over de sleepboot van de familie Hoeben galmt.

John (rood vest) en Harry (rechts van hem) genieten van de festiviteiten.

De tijd vliegt voorbij. Zaterdag is alweer de laatste sleepbootdag. Tot die tijd wemelen de geuren van diesel, bier en frituur in ieder geval nog wel door het dorp.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice