6 mei 2024 Gebruikers online: 22
Agenda
Active creations

Tobbedansers beleven schitterende middag in Belt Schutsloot

Geplaatst op: 11 juni 2022

De duwer houdt van schrik zijn handen voor de ogen als hij een tobbe over de kop ziet vliegen.

In Belt Schutsloot verschenen vandaag 17 tobbes aan de start op camping Kleine Belterwijde. Daar hield Stichting Evenementen Belt Schutsloot (SEBS) namelijk de eerste succesvolle editie van het Tobbedansen. 

Al drie jaar lang had de SEBS het idee om te gaan tobbedansen bij camping Kleine Belterwiede. Toen het bekende virus op zijn retour bleek te zijn, werden de plannen weer uit de kast getrokken door Gert Stam, Marco Groen, Jan Schaap en hun ploeg vrijwilligers. Het resulteerde in een prachtige en gezellige middag voor de deelnemers en honderden toeschouwers. 

Wim van Aperlo en Jannes Mulder vormden het presentatieduo. Terwijl Jannes – die kenbaar maakte hoogtevrees te hebben – beneden bij de tijdwaarnemer stond, was het Wim die boven de deelnemers interviewde voordat ze van start gingen. Na de laatste aanmoedigingen vanuit het publiek werd de tobbe vervolgens met ferme mankracht 5 meter naar beneden geduwd. 

Na de zwieper van de ‘duwers’ was het de kunst om als eerste de bel te raken. Dat ging lang niet altijd goed. Regelmatig vlogen tobbes alle kanten op, behalve de goede. Dit natuurlijk tot grote hilariteit van het publiek. Het resulteerde in zwempartijen waarna uiteindelijk toch een slinger aan de bel kon worden gegeven. De tijden varieerden van 5 tot bijna 40 seconden. 

De originaliteitsprijs ging naar twee jonge deelneemsters die onder de naam ‘Flower Power’ een met bloemen beschilderde tobbe over het water lieten glijden. Tot verbazing van de verslaggever won hij zelf de eerste prijs. Deze sleepte hij in de wacht met Alex Huizenga. Jansema trapte het losliggende bakje, met daarin zijn kameraad, naar voren toen de tobbe de waterlijn passeerde. Op het moment dat Alex met een snoekduik richting de bel vloog, vergat ondergetekende de fikse schaafwonden die enkele seconden daarvoor op zijn achterwerk waren ontstaan. Beneden werden ze opgevangen door de gebroeders De Vries, gehuld in hun duikpakken. Omdat ze de laatste deelnemers waren, hoorden ze al in het water dat hun 5,00 seconden genoeg waren voor de hoogste notering van die dag.

Mocht omroep Tros ooit eens besluiten het programma weer op de buis te brengen, kunnen ze het team van SEBS gerust optrommelen. De vrijwilligers hebben gezamenlijk een prachtig evenement neergezet waarbij alles tot in de puntjes was geregeld. De drankjes stonden koud, de tobbes werden per kraan naar boven getild, de speakers hielden de sfeer er in, de EHBO stond direct klaar bij kleine verwondingen en de zon deed de rest. Al met al een volksfeest dat perfect past bij deze waterrijke omgeving.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice