12 mei 2024 Gebruikers online: 34
Agenda
Active creations

Blauwalg in Grote Gat

Geplaatst op: 27 augustus 2022

In het Grote Gat zit blauwalg. Het waterschap raadt mensen af om er te gaan zwemmen. Zodra het water kouder wordt, verdwijnt de bacterie.

Blauwalg is een bacterie. Ze zitten altijd in het water van sloten, meren en andere wateren. Bij hogere watertemperaturen kunnen de blauwalgen tot bloei komen. Soms komen er hierdoor blauw-groene drijflagen. Als de bacteriën vervolgens afsterven, kunnen gifstoffen in het water komen.

Herald van Gerner van Waterschap Drents Overijsselse Delta vertelt: “Bent u in aanraking geweest met blauwalgen? Spoelt u zich dan goed af onder de douche (douchen is altijd een goed idee na zwemmen in buitenwater). Blauwalg kan veel gezondheidsklachten veroorzaken. Zo kunt u last krijgen van irritatie aan uw ogen of huid. Andere klachten zijn hoofdpijn, maag- en darmklachten en zelfs grotere gezondheidsproblemen. Ga bij klachten altijd naar de dokter. Ook dieren kunnen ziek worden van de blauwalg. Laat uw huisdieren dus niet zwemmen of drinken wanneer u twijfelt of het water wel in orde is. En zwem sowieso alléén in officiële zwemwateren.”

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice