22 juni 2024 Gebruikers online: 28
Agenda
Active creations

Maak kennis met ‘Psalmen anders’ in GKv

Geplaatst op: 24 september 2022

Wie wil proeven aan de nieuwe psalmvertaling kan dat vrijdag 7 oktober doen bij de Gereformeerde Kerk vrijgemaakt aan de Zomerdijk in Zwartsluis. Tussen 19:30 en 21:30 uur verzorgen Catrien Posthumus Meyjes en Willeke Smits de bijeenkomst die gratis te bezoeken is. Na afloop is er een collecte en kan men eventueel bundels aanschaffen.

‘Psalmen anders’ is een aanvulling op het Liedboek. De avond is voor iedereen die geïnteresseerd is, maar in het bijzonder voor organisten, muzikanten, voorgangers, dirigenten, cantores en zangleiders. Psalmen anders is een nieuwe liedbundel. De uitgave is een aanvulling bij de Psalmen zoals ze in het Liedboek te vinden zijn (2013).

Wat is er zo anders aan deze bundel? Dat verschilt van zanger tot zanger. Psalmen worden op allerlei manieren tot klinken gebracht en wat voor de een vertrouwd is, is voor de ander onbekend. Maar bij Psalmen anders gaat het verder dan dat: de hele aanpak is anders. Uitgangspunt zijn de psalmen in hun originele onberijmde vorm, gecombineerd met de vraag wat in deze psalm vraagt om een vertolking in een actuele vorm. Dichters en musici uit allerlei hoeken en achtergronden van de Nederlandse samenleving zijn gevraagd om zo mee aan de slag te gaan. Het resultaat is een verzameling psalmen in een verscheidenheid aan vormen: antwoordpsalm, Geneefs berijmd, refreinpsalm, canon, short song, spoken word, psalmlied, doorgecomponeerde psalm, luisterlied, psalm surfing – je kunt het allemaal tegenkomen.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice