1 maart 2024 Gebruikers online: 52
Agenda
Active creations

Scheepswerf Geertman voegt nieuw hoofdstuk toe aan 70-jarig bestaan

Geplaatst op: 27 september 2022

Vlnr: Marten Geertman, René Geertman, Jan Geertman, Mike Drenth en Giel Drenth.

Al bijna 70 jaar is Scheepswerf Geertman actief in de scheepsreparatie, -verbouwing en -onderhoud. Ook biedt dochterbedrijf Jachtwerf Geertman winter- en zomerstalling aan. Het Sluziger familiebedrijf begint nu aan een fris, nieuw hoofdstuk. Met de vierde generatie Geertman aan het roer, de overname van Scheepstechniek Drenth, een nieuw bedrijfslogo én een nieuwe website. Kortom, Scheepswerf Geertman is klaar voor de toekomst.  

René Geertman leidt het bedrijf nu sinds 2018. Hij nam het stokje over van vader Marten (63) en achterneef Jan (52), die overigens nog steeds actief zijn bij de werf langs het Meppelerdiep. Jarenlang drukten zij een belangrijke stempel op het bedrijf, dat prat ging op zijn flexibiliteit, veelzijdigheid en korte lijntjes. “Die kracht wil ik graag behouden, maar ook verder uitbouwen”, legt René uit.

Overname van Scheepstechniek Drenth

Een belangrijke stap daarin is de overname van Scheepstechniek Drenth. Al sinds 2014 maakte het bedrijf van scheepselektricien Mike Drenth en scheepsmonteur Giel Drenth onderdeel uit van Scheepswerf Geertman. Begin dit jaar werden alle werkzaamheden en medewerkers volledig ondergebracht bij Geertman. “De reden was dat er veel overlap zit in de gezamenlijke werkzaamheden”, vertelt de directeur. “Bij vrijwel alle projecten waaraan we werken, komen ijzerwerk en scheepstechniek samen. We kunnen nu een totaalpakket aan boven- en onderwaterwerkzaamheden aanbieden.”

Breed palet aan werkzaamheden

Dat omvat bijvoorbeeld complexe (schade)reparaties van binnenvaartschepen, hydraulische en elektrische stuurwerkinstallaties en scheepsverlengingen. Maar ook de inbouw van generatoren, de plaatsing van kopschroefunits, certificeringen en scheepskeuringen. Daarnaast beschikt de scheepswerf over een 86 meter lange dwarshelling en een 110 meter lange afbouwkade.

“We omschrijven ons bedrijf zelf als: groot genoeg voor complexe opdrachten, compact genoeg voor flexibiliteit”, verduidelijkt René. “We hebben een team van bijna 30 specialisten. We willen steeds meer de moeilijkere en technische werkzaamheden opzoeken, waarbij we ook samenwerken met externe specialisten in onze omgeving. Schepen worden namelijk steeds complexer, qua elektronica, hydrauliek, maar ook certificaten en keuringen. Schippers daarentegen worden steeds meer ondernemer, die hun schip zelf technisch niet willen onderhouden en repareren. Die markt willen wij graag bedienen.”

Jachtwerf Geertman

Ook het lostrekken van Scheepswerf en Jachtwerf Geertman is een belangrijk stap voor het bedrijf. “Ooit begon de jachtwerf als winterstalling”, legt René uit. “Leuk voor erbij. Maar we leggen hier nu meer de focus op, door het neer te zetten als jachtwerf voor winter- én zomerstalling voor 120 schepen. Waar onze medewerkers werkzaamheden kunnen uitvoeren aan schepen, maar ook de eigenaren zelf. We hebben alle specialisten, kennis en gereedschappen aanwezig om hierin te voorzien.”

Vol vertrouwen de toekomst in

René kijkt vol vertrouwen naar de toekomst van Scheepswerf Geertman. “Sinds 2018 hebben we veel jeugdig personeel aangetrokken, waardoor we een stabiele basis hebben. Ook hebben we een slag gemaakt in planning en efficiency. Daar groeien we steeds verder in, onder meer door de digitalisering van materialen en uren. We hebben een magazijn ingericht en daar een magazijnmedewerker opgezet. Ondanks deze ontwikkelingen blijven we het laagdrempelige bedrijf zoals klanten dat kennen. Waar de directeur ook gewoon op de werf rondloopt en aanspreekbaar is. Dat is de kracht van Geertman.”

Benieuwd naar het nieuwe logo en de nieuwe websites? Neem een kijkje op www.scheepswerfgeertman.nl en www.jachtwerfgeertman.nl.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice