18 mei 2024 Gebruikers online: 34
Agenda
Active creations

Sluzigers veiliger op pad met scootmobiel

Geplaatst op: 19 oktober 2022

Scootmobielgebruikers kunnen weer veiliger op weg. Veilig Verkeer Nederland (VVN) hield woensdagochtend, in samenwerking met Fytac Ergotherapie, een scootmobieltraining in Hotel Zwartewater te Zwartsluis. Deze training is bedoeld om scootmobielbezitters vooral veiliger maar ook met meer plezier aan het verkeer te laten deelnemen.

De cursus bestond uit een theorieles en een praktijkles. De deelnemers aan de cursus kregen tijdens de theorieles informatie over de actuele verkeersregels waarbij met name de verkeersregels voor scootmobielgebruikers aan bod kwamen: onder andere waar wel en niet gereden mag worden en met welke snelheid, afhankelijk van de plaats op de weg. Maar ook de voorrangsregels kwamen uitgebreid aan de orde. Daarna gingen zij buiten oefenen op een uitgezet parcours met lastige obstakels, hobbels en een slalom.  Ook het achteruitrijden en inparkeren kregen de nodige aandacht van de deskundige VVN-instructeur Joop van Bel. Ook waren er twee technische medewerkers aanwezig van RSR die eventuele gebreken aan de scootmobiel konden verhelpen. RSR is de regionale leverancier van hulpmiddelen.

De scootmobielgebruiker is steeds meer een vertrouwde verschijning in het verkeer. Dit vervoermiddel is voor steeds meer mensen een uitkomst om zelfstandig aan het verkeer deel te nemen. Desondanks kan dat deelnemen een heel waagstuk zijn. Door leeftijd, ziekte of gebruik van medicijnen kan het overzicht en reactievermogen veranderen. Twee ergotherapeuten waren aanwezig om naast de instructie in de praktijk ook eventuele vervolgafspraken te maken. Ergotherapie voor de scootmobiel wordt voor tien uur vergoed uit de basisverzekering. Ook veranderen de verkeersregels met enige regelmaat waardoor men zich vaak wat onzeker en angstig voelt in het verkeer.

Redenen genoeg voor vijf deelnemers om deze cursus te gaan volgen. De deelname aan de training, die werd uitgevoerd op verzoek van de gemeente, was gratis en vond plaats in een ongedwongen sfeer en werd afgesloten met een gezamenlijke lunch. De drie aanwezige bestuursleden van de plaatselijke VVN-afdeling konden concluderen dat het een leerzame cursus was.

 

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice