29 april 2024 Gebruikers online: 46
Agenda
Active creations

In Memoriam: Egbert Knoeff

Geplaatst op: 31 oktober 2022

Knoeff werd in 2017 benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Egbert Arent Knoeff is vrijdag onverwachts overleden. Daarmee verliest Zwartsluis een markante inwoner die zich zijn hele leven onophoudelijk heeft ingezet voor de mensen om zich heen.

Dat Knoeff veel betekende voor het maatschappelijk leven van Zwartsluis en omgeving blijkt al uit het opstellen van dit schrijfsel. In de archieven van de redactie komt de naam van Knoeff tientallen keren naar voren. Het laat zien hoe hij zich jarenlang heeft ingespannen voor de belangen van de Kerk, onderwijs en samenleving.

Knoeff trouwde in 1967 met zijn grote liefde Jeani, zij overleed in 2019. Beide waren ze afkomstig uit Kampen. Na zijn diensttijd kwam hij ook in zijn geboorteplaats voor de klas te staan. Nadat de onderwijzer vervolgens vijf jaar op een Friese basisschool had gewerkt, streek Knoeff neer in Zwartsluis. Daar werd hij eveneens leraar in het basisonderwijs. Velen kennen hem daarom als ‘meester Knoeff’, mede omdat hij tot 2004 directeur is geweest van basisschool De Wijngaard.

Egbert hield niet van stilzitten en fungeerde de afgelopen decennia in tal van besturen. Vooral het CDA kon op hem rekenen. Dat begon al in de vorige eeuw, toen hij in de raad van de toenmalige gemeente Zwartsluis zat. De politicus had zitting in de Provinciale Staten en werd voorzitter van CDA Zwartewaterland. Tegelijkertijd was hij actief binnen de PCOB en was de geboren Kampenaar sinds 2014 voorzitter van Sluuspoort.

Het christelijk geloof was de drijfveer van Egberts leven. Als hij geen onderwijzer was geworden, zou hij wellicht dominee zijn geweest. Dat is ook deels gebeurd. Want vooral na zijn pensionering stond hij regelmatig op de kansel. De afgelopen tien jaar was hij de vaste voorganger van de Obadja Kapel in het Drentse Zorgvlied. Ook binnen de Hervormde Gemeente van Zwartsluis vervulde hij meerdere ambten. Daarnaast was Knoeff bestuurslid van de Confessionele Vereniging binnen de Protestantse Kerk in Nederland.

Het is prijzenswaardig te noemen dat Knoeff zich tientallen jaren heeft ingespannen voor de belangen van zijn naasten. Hij legde het bijltje er nooit bij neer en bleef zich ook op hogere leeftijd volop inspannen voor de belangen die hij omarmde. Dat type karakters zijn de motoren waar een gemeenschap als Zwartsluis op draait.

Egbert Arent Knoeff is vrijdag 28 oktober op 80-jarige leeftijd in Zwartsluis in groot Godsvertrouwen overleden.

Laat zo uw licht schijnen voor de mensen, opdat zij uw goede werken zien en uw Vader, die in de hemelen is, verheerlijken.” – Mattheüs 5 vers 16.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice