21 mei 2024 Gebruikers online: 21
Agenda
Active creations

Hebbes bedankt Luuk en Roel voor snel handelen bij ‘corsobrand’

Geplaatst op: 4 april 2023

De corsobouwers van groep ‘Hebbes’ uit Sint Jansklooster hebben dinsdagavond twee mannen in het zonnetje gezet. Het zijn Luuk van der Linde en Roel Rook. Zij hebben zondagochtend als eerste een poging gedaan om de brand te blussen die bij de corsowagen van Hebbes aan de Leeuwte was ontstaan.

Zondagochtend rond 09:45. Roel kijkt naar buiten en ziet rook ontsnappen uit de schuur van zijn buurman Luuk. Hij bedenkt zich geen moment en haast zich naar het huis van zijn buur. Die ligt nog op één oor wanneer Rook hem komt verwittigen. Samen spoeden ze zich naar de schuur die achter het huis van Luuk staat en al bijna 20 jaar wordt gebruikt door corsogroep Hebbes. Met een brandblusser gaan ze de corsowagen te lijf, maar ook de brandweer moet er aan te pas komen.

“Luuk heeft nog nooit zo gestreden voor onze wagen”, grapt Gerben Nijkamp achteraf. Hij heeft de glimlach weer op het gezicht staan. “Ik was er zondagochtend niet bij, ik zat in de kerk toen de brand uitbrak”, legt Nijkamp uit. Toch is hij maar wat blij dat Luuk en Roel de brand zondagochtend ontdekten. “Als ze er een kwartier later achter waren gekomen, was de hele schuur vermoedelijk in brand gevlogen”, blikt Nijkamp terug.

Dinsdagavond komen de mannen weer bijeen in de schuur. “Zaterdag zijn we nog aan het werk geweest voor komend corso. Mogelijk is er broei ontstaan in wat oude poetsdoeken die onder de motor lagen. Zeg het maar. We zullen er nooit helemaal achter komen hoe het gebeurd is”, vult Patrick Menger aan. De mannen denken niet aan brandstichting, de deur was nog gewoon op slot en de schuur kent één ingang. Namens Hebbes krijgen de ontdekker en de blusser een vleespakket overhandigd, als blijk van waardering voor hun snelle handelen.

Het corso staat voor Hebbes echter wel op losse schroeven. Want alle hydrauliek én de motor van het onderstel zijn afgeschreven. Niet alleen door de vlammen, maar ook door het bluspoeder dat werd ingezet door de Venose brandweer. “We wilden binnen enkele jaren overstappen op een elektrisch onderstel, misschien komt dat nu in een stroomversnelling. Maar het is de vraag of je zoiets binnen een half jaar kan regelen. De komende maanden zijn op dit moment nog erg onzeker voor ons als Hebbes. Zaterdagavond gaan we met z’n allen om tafel om te kijken óf en hoe we dan dit jaar mee kunnen doen aan het corso”, besluiten Nijkamp en Menger.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice