1 mei 2024 Gebruikers online: 23
Agenda
Active creations

Lezing over de Hanze bij Historische Vereniging

Geplaatst op: 14 april 2023

Op dinsdag 25 april is de ledenavond tevens jaarvergadering van de Historische Vereniging Zwartsluis. Na de jaarvergadering geven we het woord aan Theo van Mierlo uit Kampen met de lezing over de Hanze.

Negen Hanzesteden langs de IJssel en de voormalige Zuiderzee, die samenwerken in het Hanzeverbond. Marketing hebben 2023 uitgeroepen tot Hanzejaar. Met hun gezamenlijke overeenkomst –lid van de Hanze- proberen ze dit jaar door het Hanzeverbond extra onder de aandacht te brengen en met extra activiteiten meer toeristen naar onze regio te trekken.

Maar wat was dat Hanzeverbond eigenlijk en hoe groot was zijn macht? Werkten de Hanzesteden in onze regio samen of bewandelde iedere stad soms ook haar eigen weg?
Wat is de betekenis van het Koggeschip in dit alles en is er wel een Hanze-DNA en mentaliteit zoals in de PR-campagne wordt gesuggereerd? Speelde Zwartsluis, hoewel geen Hanzestad, hierin misschien ook nog een rol?

Zomaar een paar vragen waar Theo van Mierlo stadshistoricus van Kampen en samensteller van de tentoonstelling IJsselkogge en de Hanze die in Kampen te zien was, antwoord op probeert te geven. Met mooie beelden neemt hij ons mee door de bijzondere geschiedenis van de Gouden Eeuw van het oosten, waarin de steden, mede door hun deelname aan de Hanze rijkdom vergaarden.

De avond wordt gehouden in Sluuspoort Handelskade 25. Aanvang 20.00uur inloop vanaf 19.30 uur. Leden gratis niet leden €5 inclusief koffie/thee

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice