18 mei 2024 Gebruikers online: 24
Agenda
Active creations

Lintje voor echtpaar Leeuw en Martin Withaar

Geplaatst op: 26 april 2023

Foto's: Jan van Kleef

Zes inwoners van de gemeente Zwartewaterland ontvingen vanmorgen tijdens de jaarlijkse Lintjesregen een Koninklijke onderscheiding uit handen van burgemeester Bilder. Voor een benoeming in de Orde van Oranje-Nassau komen personen in aanmerking die zich voor de samenleving bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt.

Met de woorden ‘Het heeft Zijne Majesteit de Koning behaagd u te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje Nassau’ kregen de volgende personen uit Hassselt de versierselen die horen bij de benoeming opgespeld door burgemeester Bilder.

Piet Leeuw (Lid in de Orde van Oranje Nassau)

Ruim 32 jaar is de heer Piet Leeuw actief in maatschappelijke leven in Zwartsluis. Piet steekt zijn ‘vrijwillige’ handen graag uit de mouwen en daarbij staat naastenliefde centraal. Een nuchtere, bescheiden, verantwoordelijke en daadkrachtige man op wie zelden tevergeefs een beroep wordt gedaan.

Voor de Gereformeerde kerk in Zwartsluis betekent hij tot op heden veel. Als wijk- en jeugdouderling stond hij vele gemeenteleden pastoraal bij. Hij had de juiste voelsprieten als het ging om de jeugd binnen de kerk. Als koster van de kerk en beheerder van De Poort is Piet nog steeds een zeer belangrijke schakel. Samen met zijn vrouw Henny regelt hij alles wat geregeld moet worden. Liefst onzichtbaar, maar altijd vol overgave.

Buiten de kerkelijke activiteiten is en was Piet op diverse fronten maatschappelijk actief. Hij was bijna 30 jaar mede verantwoordelijk voor de inzameling van oud papier voor goede doelen. Vijf keer reisden hij en zijn vrouw Henny af naar Polen voor een werkweek bij kindertehuizen. Niet was hem teveel. En in Zwartsluis mogen ook ouderen op Piet rekenen. In woonzorgcentrum De Schans kan men een hele waslijst aan hand-en-spandiensten aan Piet overlaten. Het Gospelkoor Singers of the Light heeft vergelijkbare ervaringen. Piet was geen moeite te veel en ondersteunde het koor in praktische zin op vele fronten.

Ook in zijn werkzame leven deed Piet veel op vrijwillige basis. Voor de personeelsvereniging vervulde hij zijn taken met veel enthousiasme. Daarnaast was hij kaderlid van CNV vakmensen. Men vond daar in Piet een betrokken en benaderbare vrijwilliger met hart voor mensen en oog en oor voor maatschappelijke ontwikkelingen.

Mevrouw Henny Leeuw-Doosje (Lid in de Orde van Oranje Nassau)

Henny Leeuw staat in Zwartsluis bekend als een warme, hartelijke en behulpzame vrouw op die zich met hart en ziel inzet voor iedereen die dat nodig heeft. Maatschappelijk gezien is Henny een creatieve, bestuurlijke en organisatorische duizendpoot. Omkijken naar de medemens is Henny op het lijf geschreven.

In het kerkelijk leven betekent zij veel voor de Geref. Kerk in Zwartsluis. Pastorale zorg als ouderling, de kindernevendienst of de bloemencommissie. Henny draait haar hand er niet voor om.  Samen met haar man Piet beheert zij ‘De Poort’. Samen zorgen zij ervoor dat daar alles op rolletjes loopt. Kortom…als er werk aan de winkel is, is Henny paraat. De geref. Kerk Zwartsluis is haar dan ook zeer erkentelijk.

Henny en Piet doen veel gezamenlijk vrijwilligerswerk. Samen naar Polen voor hulp en ondersteuning aan kindertehuizen. Een groot project waarbij Henny haar talenten volop inzette en ook de kinderen in de tehuizen konden rekenen op haar liefdevolle aandacht. Terug in Zwartsluis ging die betrokkenheid door. Met de ‘Quiltsisters’ maakte ze voor alle kinderen in de tehuizen een eigen deken. Prachtig en onbetaalbaar!

Als mantelzorger zorgde Henny jarenlang voor haar tante Jo. De vanzelfsprekendheid en bescheidenheid waarmee zij vol overgave alles deed wat nodig was om haar tante liefdevol bij te staan is meer dan bijzonder te noemen. Ook in De Schans is zij een bekend gezicht. Samen met haar man Piet staat ze altijd klaar voor hulp en aandacht aan ouderen. Voor bewoners en personeel lichtpuntjes om dankbaar voor te zijn!

Het plaatselijk Gospelkoor lag Henny na aan het hart. Met haar positieve inbreng wist zij steeds opnieuw mensen te enthousiasmeren. Het koor is helaas opgeheven. Mede door de verbindende en organisatorische kwaliteiten van Henny zijn er veel warme herinneringen om te koesteren.

Martin Withaar (Lid in de Orde van Oranje Nassau)

In Zwartsluis is Martin Withaar maatschappelijk actief op vele fronten. Een zeer aimabele persoon die het verenigingsleven en de Sluziger samenleving een warm hart toedraagt. Zijn plichtsbesef, betrokkenheid, enthousiasme, humor en overgave maken hem tot een graag geziene persoon en een belangrijke schakel voor de samenleving in Zwartsluis.

Voor de plaatselijke vogelvereniging en buurtvereniging is Martin een steun en toeverlaat. Naast bestuursfuncties verricht hij tal van werkzaamheden achter en voor de schermen. De rol van Sinterklaas, organisator, spelleider, presentator, administrateur, verkeersregelaar…. Martin doet het allemaal. ‘Wanneer Martin wegvalt, betekent dit het einde van onze vereniging’ wordt er zelfs gezegd.

Ook de oudere en beperkte medemens kan op de hulp en zorg van Martin rekenen. Zo fungeert Martin als taxichauffeur voor de oudere en slecht ter been zijnde gemeenteleden van de Hervormde Kerk. Hij haalt en brengt hen met de auto naar de eredienst op zondag. Hoewel hij geen lid is van de kerk, wordt nimmer tevergeefs een beroep op hem gedaan.

In zijn privé situatie betekende hij veel voor zijn moeder en daarmee voor zijn naaste familie. Maar liefst 25 jaar lang was hij moeders steun en toeverlaat als mantelzorger. En ondanks deze steeds intensiever wordende zorg, bleef hij plichtsgetrouw zijn vrijwillige taken voor de samenleving doen. Vrije tijd is voor Martin vrijwilligerstijd! Prijzenswaardig en onbetaalbaar!

Overzicht Zwartewaterland

De heer Piet Leeuw, 70 jaar (Zwartsluis)

Mevrouw Henny Leeuw-Doosje, 67 jaar (Zwartsluis)

De heer Gerrit Snijder, 83 jaar (Hasselt)

Mevrouw Thera van Steeg-Rozenberg, 84 jaar (Hasselt)

Mevrouw Lucherdien Visscher- Kolk, 58 jaar (Genemuiden)

De heer Martin Withaar, 61 jaar (Zwartsluis)

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice