22 juni 2024 Gebruikers online: 32
Agenda
Active creations

Geboren Beltiger danst door het (eigen) verleden

Geplaatst op: 5 juni 2023

Rina Stam uit Belt-Schutsloot presenteerde zondagmiddag haar tweede boek ‘Dans door het verleden’. Het is de opvolger van het succesvolle ‘Welke dag is het vandaag?’ en het eerste deel van een trilogie. Stam koos als locatie van de boekpresentatie voor de Nijverdalse galerie van kunstenaar en muzikant Erik Neimeijer.

En dat is niet voor niets. Neimeijer schilderde een doek dat Flamingo Media uit Sint Jansklooster bewerkte tot cover van ‘Dans voor het Verleden’. Stam en Neimeijer leerden elkaar via Facebook kennen. “Rina postte een bericht over een fout in een advertentie voor haar eerste boek. De datum daarin klopte niet. Dat vond ik gezien de titel ‘Welke dag is het vandaag’ een briljante vorm van marketing. Daarom likete ik het bericht en raakte ik bovendien geïnteresseerd in het werk van Rina. Wat ik heel knap vind is dat Rina alles zelf doet en daarmee haar loopbaan vormgeeft”, vertelt Neimeijer, die schilder en soloartiest is. Eerder was hij gitarist en songwriter van Bökkers.

Schrijven de drijfveer

“Ik ben inderdaad uitgever, schrijver, marketingmedewerker, bezorger en nog tien functies tegelijk”, glimlacht Stam. Maar het schrijven is de echte drijfveer. Een passie die ze pas laat ontdekte. Via het personeelsblad van haar voormalig werkgever en freelancewerk voor de regionale media. Na een verhuizing naar Frankrijk kwam het schrijven in een flow terecht. “Ik liep al zeker vijftien jaar rond met het idee om een boek over de dementie van mijn moeder te schrijven. In Frankrijk stond dat heel snel op papier. Ik kon niet meer stoppen.”

Drie boeken

En daar zijn veel mensen bij mee, want ‘Welke dag is het vandaag’ kreeg heel veel aandacht in de media. Een opvolger kon niet uitblijven. Opnieuw kiest Stam er voor om ervaringen uit haar eigen leven te combineren met fantasie. “Bovendien kreeg ik het verhaal grotendeels ingefluisterd door mijn gidsen. Opnieuw kon ik niet stoppen. In drie maanden tijd schreef ik drie boeken, terwijl dat volgens de kenners helemaal niet kan.”

Inspiratie uit het eigen leven

‘Dans door het verleden’ is deel een van de ‘Rode Draad Trilogie’. Het is het verhaal van Flora en haar relaties, haar verdiepend contact met de onzichtbare wereld en haar zoektocht naar zichzelf. In het boek voert een lijn naar het Hongaarse zigeunermeisje Mila, maar Stam haalt veel inspiratie uit haar eigen leven. “Na misgelopen relaties gaf ik vaak de ‘foute mannen’ de schuld. Die gedachte vormt het basisidee voor de trilogie. Ik wilde over mijn relaties schrijven, maar dan niet in de vorm een romannetje waarin uiteindelijk alles goed afloopt. En ik denk dat weer veel mensen zich herkennen in dit boek.”

Verkooppunten

‘Dans door het verleden’ is een spannend boek dat toewerkt naar een gruwelijke en pijnlijke climax. En dat is het vertrekpunt voor deel twee dat in november verschijnt. Het nieuwe boek van Rina Stam is bij veel boekwinkels en andere verkooppunten in deze regio te koop. Ook is het online te koop via de website www.boekenvanrina.nl. Op woensdagmiddag 14 juni is Rina voor een signeersessie bij Riemer Barth boekhandel in Meppel voor wie een exemplaar met handtekening wil kopen.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice