25 juli 2024 Gebruikers online: 27
Agenda
Active creations

Vierde generatie treedt aan bij groeiend en jubilerend Knol Bouw

Geplaatst op: 28 juli 2023

De vlag kan in top bij Knol Bouw. Het Hasselter familiebedrijf heeft deze zomer namelijk veel te vieren. Knol Bouw bestaat 95 jaar en zoon Harmen treedt als vierde generatie toe als mede eigenaar en MT lid. Hij komt zijn vader Herman versterken, die inmiddels al 40 jaar het vaste gezicht van de onderneming is. Ook heeft Knol Bouw onlangs een ander bouwbedrijf overgenomen waarmee het personeelsbestand met zeven nieuwe collega’s is uitgebreid.

De familie Knol vierde dat donderdag tijdens Hassailt. Overdag met zakenrelaties en s’ avonds met het personeel. Met de kaai van Hasselt op de achtergrond vertelde Herman Knol aan boord van de Castillo hoe zijn overgrootvader Gerrit Knol destijds begon als zelfstandig metselaar. “De bouwmaterialen kwamen toen nog per schip naar Hasselt. Ze werden door de grachten gevaren en met de hand gelost. Dat kunnen we ons nu moeilijk meer voorstellen”, vertelt Herman terwijl hij nog een oude nota uit de jaren dertig laat zien. “Onze vader Egbert trad in de voetsporen van onze opa en breidde de onderneming uit tot aannemersbedrijf.”

‘Wat je bouwt is blijvend’

Herman zit zelf 40 jaar in de onderneming, want in 1983 kwam de toen 20-jarige Hasselter in dienst bij zijn vader, samen met zijn broers. In 2002 zette hij het bedrijf alleen voort. Het grootse verschil met 40 jaar geleden? “We zijn uitgegroeid van lokale aannemer naar regio-overstijgend professioneel bouwbedrijf”, zegt Herman. “En ik geniet nog altijd van hetgeen we met elkaar neerzetten. Want wat je met elkaar bouwt, is zichtbaar en blijvend.”

Vierde generatie

De liefde voor bouwen zit de familie Knol dan ook in het bloed. Zoon Harmen (30) werd donderdag tegenover de relaties van het bouwbedrijf aangekondigd als de nieuwe mede-eigenaar. “We gaan Knol Bouw nu samen runnen met daarbij de achterliggende gedachte dat Harmen de zaak op den duur zal overnemen. Maar bij leven en welzijn hoop ik nog wel een aantal jaren volop actief te blijven”, zegt de huidige directeur.

Naast bouwen is er ook tijd voor ontspanning. Knol Bouw is al 16 jaar betrokken bij de plaatselijke voetbalvereniging Olympia’28. “Daar zijn we als hoofdsponsor nauw mee verbonden. Knol en Olympia zijn even oud en dragen dezelfde kleuren. Daarnaast hebben al onze kinderen bij de vereniging gezeten”, aldus de Hasselter ondernemer die ook regelmatig als scheidsrechter op de velden te vinden is.

Blik vooruit

In tijden waarin het lastig is om goed personeel te vinden en te behouden, hebben vader en zoon Knol daar gelukkig minder problemen mee. “Onlangs hebben we een ander bouwbedrijf overgenomen waardoor we nu een team hebben van zeker 35 collega’s. Ook vinden we het fijn dat vakmannen hier centraal staan. We sturen aan op het ontwikkelen van talenten en gaven”, vertelt mede-eigenaar Harmen (30). De kunst om het personeel te behouden gaat vader en zoon dan ook goed af. Ze hebben negen collega’s om zich heen die al meer dan 25 jaar voor de familie Knol werken.

Nu de mijlpalen gevierd zijn, staat de vakantie voor de deur. Daarna gaat Knol Bouw weer verder met het bouwen voor scholen, bedrijven, particulieren en overheidsinstellingen. “Dat doen we samen, met al onze relaties. Maar bovenal met de 35 trouwe en vakkundige medewerkers van ons gezonde familiebedrijf”, besluit Herman Knol dankbaar.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice