18 mei 2024 Gebruikers online: 23
Agenda
Active creations

HVZ start ledenwerfactie met lancering ‘De Laatste Eer’

Geplaatst op: 7 oktober 2023

Met de aankondiging van ‘De Laatste Eer’, dat is geschreven door Herman Slurink, start de Historische Vereniging Zwartsluis een bijzondere ledenwerfactie onder het motto ‘Geen heden zonder verleden’. Hiermee wil het bestuur de inwoners van Zwartsluis oproepen deze onmisbare vereniging met een lidmaatschap te ondersteunen.

De laatste jaren loopt het ledenaantal stilaan terug. De belangrijkste oorzaak hiervan is de vergrijzing. Wanneer deze tendens zich voortzet dreigt het scenario dat de vereniging ophoudt te bestaan. Voor een ‘Groot en deftig dorp’ als Zwartsluis zou dit een regelrechte aanfluiting zijn, immers ons hele bestaan wordt gevoed vanuit de geschiedenis. Wanneer de verhalen van voorbij en alle verzamelde herinneringen niet meer worden verteld, dan verdwijnt de ziel uit de gemeenschap en rest er steeds minder dat de bewoners onderling, jong en oud, nog bindt. Geen plant of boom komt tot bloei zonder wortels die zich gevestigd weten in vaste grond!

Dit moeten wij mét de inwoners van Zwartsluis te allen tijde zien te voorkomen!

De komende tijd zal dan ook in het teken staan van ledenwerving en zo ontstond het idee dit te koppelen aan de uitgave van bovengenoemd boek. Het wordt een fraaie hardcover uitgave van 115 blz. in A5 formaat. Het boek zal rond 1 november, de maand van ‘Allerzielen’ en ‘Eeuwigheidszondag’, bij Drogisterij en Readshop Kiers, Koos Slurink Watersport en Sluuspoort te koop worden aangeboden voor een bedrag van € 15,00 . De schrijver werkt geheel belangeloos en dankzij een subsidie van het Fonds Eenmalige Culturele Activiteiten (Feca) en de donaties van een verrassend groot aantal winkeliers en bedrijven in ons dorp kan de prijs laag worden gehouden. Zijn enige doel was en is om de Sluzigers en andere geïnteresseerden iets moois en blijvends aan te bieden in de hoop hiermee ook de Historische Vereniging een positieve impuls te geven.

Dit cultuur/historisch document is geschreven als een ‘In Memoriam’ voor de twee 160 jaar oude beuken op de oude begraafplaats die in april werden gekapt en als een blijk van waardering voor zes generaties van het ‘doodgravers’-geslacht Van der Woude. Het boek is rijk geïllustreerd met prachtige sfeervolle foto’s, kortom: ‘Een monument in woord en beeld voor alle Sluzigers’.

Onderstaande woorden zijn de reactie van Henk van der Woude, voormalig burgemeester van Zwartsluis en zoon van Hendrik van der Woude, de vierde generatie ‘doodgraver’ van de oude begraafplaats in Zwartsluis, nadat hij het manuscript had gelezen:

“Ik vind het een prachtig document. Bepaalde gedeelten vind ik zelfs indrukwekkend. De bij wijze van spreken geestelijke achtergrond in meerdere gedeelten is mooi beschreven. Jij beschikt over geweldige talenten met betrekking tot het schrijven en dan heb ik het nog niet eens over de foto’s.”

Hoe mooi kunnen de dingen samenvallen, want juist in de verhalen die worden verteld vinden we de belangrijke thema’s van gedenken, herdenken, van afscheid nemen en het vinden van nieuwe wegen.

Het bestuur van de Historische Vereniging hoopt dan ook met deze nieuwe en frisse ledenwerfcampagne de ziel van de Sluziger bevolking te raken.

Het thema ‘Geen heden zonder verleden’ is niet zo maar een kreet. Het is gekozen om ook de jongere generaties bewust te maken hoe belangrijk de geschiedenis van het dorp is voor het leven van nu. Eens komt de dag dat ook jullie vragen gaan stellen en op onderzoek uit willen gaan. Bij deze willen we dan ook alle gezinnen of zelfstandige inwoners van Zwartsluis vragen om lid te worden van de Historische Vereniging. Dit betekent voor de redactie van de Sluziger Kroniek dat ook de verhalen van de jongere generaties moeten worden verteld. Wat gebeurde er vroeger in de keten of wie herinnert zich nog de mobiele patatkraam of de popconcerten in de hallen van de Noordwesthoek?

Ledenwerfactie tot 31 december 2023.

Wie zich tussen nu en 31 december 2023 via de website aanmeldt als lid vanaf het jaar 2024 ontvangt het boek ‘De Laatste Eer’ gratis thuis nadat het is verschenen. De factuur voor de contributie van het lidmaatschap in 2024 wordt in januari/februari toegezonden. Hiermee wordt voor één keer afgeweken van wat als gebruikelijk in de statuten vermeld staat. Het bestuur heeft hiertoe besloten omdat deze ledenwerfactie het belang van het voortbestaan van de vereniging dient.

Degenen die al lid zijn en de contributie tot en met 2023 hebben betaald (!) krijgen het boek gratis toegezonden.

De jaarlijkse contributie bedraagt € 17,50. Voor wie buiten Zwartsluis woont bedraagt dit lidmaatschap € 22,50, dit in verband met de portokosten.

Drie keer per jaar valt de Sluziger Kroniek op de deurmat boordevol verhalen en wetenswaardigheden. Een ommetje door het dorp zal nooit meer hetzelfde zijn. Straten en gebouwen waar je doorgaans gedachtenloos aan voorbij gaat bekijk je dan met andere ogen. Ga voor deze kleine investering en help op deze wijze mee om het voortbestaan van de Historische Vereniging te garanderen, je krijgt er veel voor terug.

Het bestuur van de HV en de medewerkers zetten de schouders eronder. De inwoners van Zwartsluis ook?

Meld je nu aan als lid via de website van de Historische Vereniging Zwartsluis op www.historiezwartsluis.nl

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice