18 mei 2024 Gebruikers online: 60
Agenda
Active creations

In welke sectoren zijn momenteel de meeste vacatures?

Geplaatst op: 20 oktober 2023

(Adv.) Het bedrijfsleven is al jaren naarstig op zoek naar geschikt personeel. Soms staat een vacature maandenlang open. Het komt voor dat een vacature uiteindelijk maar wordt ingetrokken omdat blijkt dat die niet te vervullen is. In het nieuws komen regelmatig berichten voorbij over personeelstekorten in de zorg en het onderwijs. Onbevoegde personen staan voor de klas omdat er geen leraar is. Zorg aan zieken en ouderen wordt beperkt omdat er onvoldoende personeel is om ze de zorg te bieden die nodig is. Om de problemen op te lossen wordt geprobeerd om banen aantrekkelijker te maken met hogere salarissen. Maar vaak is niet de hoogte van het salaris de enige klacht, maar ook de werkdruk.

Banen met een laag aanzien

Er is ook nog een andere categorie waar personeelstekorten een rol spelen. Banen die in de maatschappij een laag aanzien hebben. Dit is vrijwel altijd onterecht. Ook schoonmaakpersoneel en magazijnmedewerkers zijn belangrijke schakels zonder wie er van alles misgaat. Daarom wordt op VMBO-scholen voorlichting gegeven over de mogelijkheden en kansen die er liggen als je misschien niet zo’n bolleboos bent die altijd met zijn neus in de boeken zit. Mensen die met hun handen kunnen werken zijn soms nog waardevoller dan degenen die leidinggeven aan een bedrijf. Een bedrijf heeft immers maar één directeur nodig en misschien wel tientallen monteurs, chauffeurs of bedienend personeel.

Een opleiding volgen met baangarantie

Als je bij BLOM opleidingen een opleiding volgt voor heftruckchauffeur of één van de andere opleidingen dan is de kans groot dat je na het behalen van je certificaat direct aan de slag kunt. Als je kijkt op bekende vacaturesites dan ontdek je waarschijnlijk al snel dat je de banen voor het uitkiezen hebt. Bedrijven zijn soms zo wanhopig op zoek naar personeel dat ze allerlei aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden aanbieden om ervoor te zorgen dat een werkzoekende bij hen solliciteert en niet bij de concurrent. Dit zorgt ervoor dat je kunt onderhandelen, vaak ook over de hoogte van het salaris.

Meiden in technische beroepen

Een meisje dat ervoor kiest om automonteur te worden, het hoogwerker certificaat te halen of die kiest voor een baan in de houtbewerking, het zijn nog altijd uitzonderingen. En dat is jammer. Want meiden zijn net zo geschikt voor technische beroepen als jongens. Al tientallen jaren wordt, ook vanuit de overheid, geprobeerd om ook meisjes voor deze beroepen te interesseren. Dit is hard nodig om de tekorten op de arbeidsmarkt op te lossen. Tekorten die in de toekomst nog groter dreigen te worden. Sommige taken kunnen in de toekomst wellicht door robots en AI worden overgenomen, maar dit geldt voor lang niet alle taken die binnen bedrijven moeten worden uitgevoerd. Zo maken uitzendbureaus nu al reclame met kreten als ‘een robot kan geen kind opvangen, of zonnepanelen installeren’. Hiermee wordt ook gepleit voor meer waardering voor mbo studenten dan ze nu vaak krijgen.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice