21 mei 2024 Gebruikers online: 18
Agenda
Active creations

Van herenkapper tot grote drogisterij: familiebedrijf Kiers bestaat 100 jaar

Geplaatst op: 27 oktober 2023

Drogisterij Kiers bestaat 100 jaar. Het familiebedrijf aan de Schoolstraat ontstond in 1923, toen Theunis Kiers aan de slag ging als barbier en herenkapper. In al die jaren groeide het uit tot een grote DA drogisterij met veel bekende gezichten achter de toonbank.

De oude foto’s zijn nog bewaard gebleven, net als een oude krultang en wat spullen waarmee Theunis en Jentje 100 jaar geleden zijn gestart aan de Stationsweg 14. “Mijn opa was herenkapper en daarnaast verkocht hij samen met mijn oma sigaren en sigaretten. Dat groeide uit en zo werd aan de Stationsweg 18 een tabakszaak geopend in 1948”, legt Theo uit. Inmiddels rolde ook Theo’s vader, Joh Kiers, in de zaak. Hij begon een dameskapsalon op de bovenverdieping van de kapsalon waar zijn vader de Sluziger mannen schoor en knipte.

In 1978 kwam Theo om de hoek kijken. In de jaren daarvoor werden de kapsalons omgetoverd tot drogisterij. Tot 1993 runde hij deze met zijn moeder, want in dat jaar verhuist de zaak naar de huidige locatie aan de Schoolstraat. Ondertussen blijft Dinie nog als Primera gevestigd aan de Stationsweg. Als zij en Joh in 1997 met pensioen gaan, komt de Primera ook aan de Schoolstraat. In 2004 wordt de huidige winkel vergroot tot wat het nu is.

Maar wat is het geheim van de winkeliersfamilie die al 100 jaar in hetzelfde dorp zit? “Ik denk dat al die generaties het werk gewoon heel leuk vonden en vinden”, zegt Theo. “Want”, zo verklaart hij, “Iedere dag kun je mensen blij maken door wat voor ze te betekenen. Iemand zoekt ergens naar en wij kunnen ze vaak helpen aan de oplossing.” Zoon Peter, sinds 2017 ook fulltime werkzaam als drogist, kan zich daar volledig in vinden: “Ik studeerde eerst voor ICT’er aan de Universiteit van Twente, maar ik had snel door dat ik liever in het bedrijf kwam werken. Dat sprak me veel meer aan.”

Peter (32) is als vierde ‘Kiers’ ook de opvolger van vader Theo (64). “Er is nu nog geen sprake van dat ik uit de zaak stap, daarvoor vind ik het nog veel te leuk. Wat moet ik achter de geraniums?”, grapt de zestiger. “Maar ik bouw wel af met uren zodat ik wat meer vrije tijd krijg”, legt Theo uit. Dat kan ook dankzij een stabiel team dat nagenoeg tot de inboedel behoort. “Ja, op de weekendkrachten na werken onze vaste gezichten hier allemaal al langer dan 20 jaar. Maar ook enkele weekendhulpen zijn nu al in opleiding tot assistent-drogist omdat ze het werk zo leuk vinden”, vertellen vader en zoon.

DA Kiers, na watersportzaak Slurink de oudste winkeliersfamilie van het dorp, viert het jubileum tussen 1 en 4 november. Woensdag is er voor de eerste 100 klanten een gratis goodiebag en ligt er wat lekkers klaar van banketbakker Roy Ekkelenkamp. Daarnaast zijn er veel aanbiedingen, ook op boeken. Ook komen er adviseurs van diverse cosmeticamerken naar de winkel.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice