18 mei 2024 Gebruikers online: 33
Agenda
Active creations

Snel toegang tot de rittenregistratie van je bedrijfsauto’s

Geplaatst op: 31 oktober 2023

(Adv.) Als je voor je bedrijf meerdere auto’s in gebruik hebt, bijvoorbeeld voor je monteurs of andere medewerkers, dan wil je natuurlijk de gegevens van de gereden ritten snel kunnen verwerken in je administratie. Als je een transportbedrijf hebt dan is deze informatie natuurlijk al helemaal erg belangrijk, omdat het een belangrijke pijler is onder je bedrijfsvoering. Je berekent de tarieven voor je klanten aan de hand van het aantal gereden kilometers. En dan zijn er nog de aangiftes voor omzet- en inkomstenbelasting. Door gebruik te maken van de betrouwbare apparatuur van Tachobyte heb je op ieder gewenst moment inzicht in het aantal gereden kilometers. Ook kun je aantonen of je chauffeurs de wettelijke rusttijden in acht hebben genomen en of er al dan niet te hard is gereden.

Op afstand de gegevens uitlezen

Het kan zijn dat je chauffeurs niet dagelijks terugkeren op de zaak na een werkdag. Misschien parkeren ze hun wagen op een bedrijventerrein in de buurt en pakken de fiets of de scooter naar huis. Dan is het heel praktisch als je op afstand de tachograaf kunt uitlezen als je net op dat moment bezig bent met de administratie voor het kwartaal, bijvoorbeeld vanwege de btw aangifte. Ook loop je geen risico dat een simkaart uit de tachograaf zoekraakt of door een beschadiging niet meer is uit te lezen.

Moderne apparatuur voor optimaal gebruiksgemak

Vroeger werkte een tachograaf met een ponskaart. Je moest goed ingelezen zijn om wijs te worden uit de informatie die het apparaat verstrekte. Vandaag de dag werkt dat gelukkig allemaal heel anders. Er is nu een digitale tachograaf met symbolen zodat ook de chauffeur direct kan zien wat de stand van zaken is. Zo weet hij precies wanneer hij een verplichte rustpauze moet inlassen op grond van de Rijtijdenwet. En hij kan meteen zien of hij zich aan de maximumsnelheid heeft gehouden, want ook dat wordt geregistreerd. Mocht een wagen bij een aanrijding betrokken raken dan kan de politie deze gegevens opvragen om te beoordelen hoe het ongeluk heeft plaatsgevonden en of daarbij eventueel een snelheidsovertreding is begaan.

Tracking van je voertuigen

Een handige functie van de moderne tachograaf is dat je op afstand kunt zien waar je mensen zich bevinden. Zo kun je zien of het transport naar Polen op schema ligt, maar ook of de monteur die nu onderweg is in de buurt zit van de klant die net belt met een dringende storing. Zo ja, dan kun je contact met hem opnemen om zijn werkschema voor die dag aan te passen. Misschien dat je personeel op die manier een ‘Big Brother’ gevoel krijgt. Maar bedenk dat je de tracking alleen gebruikt voor werkdoeleinden en dat is gewoon toegestaan. Je medewerkers zijn immers voor werk onderweg en dan heb je als werkgever gewoon het recht te weten waar ze zijn. Natuurlijk moeten medewerkers wel op de hoogte zijn van de mogelijkheden voor tracking, zodat zij hier rekening mee kunnen houden.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice