25 juli 2024 Gebruikers online: 23
Agenda
Active creations

Risicobeheer: het voorkomen van auto-ongelukken in jouw bedrijf

Geplaatst op: 8 november 2023

(Adv.) Steeds meer bedrijven in Zwartsluis en omgeving maken gebruik van bedrijfsauto’s. Ondernemers rijden zelf vaak in een auto van de zaak, maar misschien heeft je personeel ook wel een eigen bedrijfsauto. Hoe uitgebreider je wagenpark, des te groter de kans dat een voertuig betrokken raakt bij een auto-ongeluk. Gelukkig kan risicobeheer je helpen om auto-ongelukken in jouw bedrijf te voorkomen. Weet je niet precies hoe je dit aanpakt? Lees dan vooral verder, want in deze tekst zetten wij een aantal handige tips op een rijtje.

Gebruik een track-en-tracesysteem

Bedrijfsauto’s worden steeds vaker voorzien van een track-en-tracesysteem. Hiermee kun je de voertuigen uit je wagenpark live volgen en dat zorgt ervoor dat je efficiënt kunt plannen. Daarnaast geeft zo’n systeem je inzicht in de snelheid, remmen en optrekken. Hierdoor zie je snel genoeg of ze veilig (en zuinig) rijden. Is dit niet het geval? Dan kun je tijdig ingrijpen, waardoor je de kans op ongelukken verkleint.

Voorzie bedrijfsauto’s van contactgegevens

Asociaal rijgedrag vergroot de kans op ongelukken. Wil je voorkomen dat jouw medewerkers asociaal rijden in een auto van de zaak? Zorg er dan voor dat de contactgegevens van je bedrijf op het voertuig staan. Als weggebruikers vinden dat een medewerker asociaal rijdt, kunnen ze contact met je opnemen om dit door te geven. Jij kunt de persoon in kwestie vervolgens aanspreken op zijn rijgedrag, waardoor hij zich voortaan hopelijk minder asociaal gedraagt in het verkeer.

Geef rijvaardigheidstraining

Zijn medewerkers van je bedrijf dag in dag uit veel op de weg te vinden? Dan is de kans op een ongeluk een stuk groter dan wanneer ze een groot deel van de dag achter een bureau zitten. Overweeg ze daarom een rijvaardigheidstraining te laten volgen. Hierdoor krijgen ze niet alleen inzicht in de veiligheidsrisico’s, maar leren ze ook wat wel en niet kan in de auto.

Beperk bellen in de auto

Bedrijven in Zwartsluis kiezen vaak voor bedrijfsauto’s waarin hun medewerkers handsfree kunnen bellen. Dit lijkt misschien veilig, maar een bestuurder wordt nog steeds afgeleid. Wil je auto-ongelukken in jouw bedrijf voorkomen? Spreek dan af dat je liever niet wilt dat ze bellen als ze aan het rijden zijn. Ze zijn dan volledig gefocust op de weg en dat maakt de kans op een ongeluk kleiner.

Zorg dat bedrijfsauto’s goed verzekerd zijn

Rijd je personeel in een auto van de zaak? Dan kun je nog zo goed je best doen om ongelukken te voorkomen, maar je hebt het helaas nooit volledig zelf in de hand. Door een klein moment van onoplettendheid kan een medewerker al een ongeluk veroorzaken. Reden genoeg om het belang van je auto zakelijk verzekeren niet te onderschatten. Als je bedrijfsauto’s goed verzekerd zijn, voorkom je namelijk dat je zelf opdraait voor (een deel van) de schade.

Als je auto’s van de zaak gebruikt, ben je verplicht om hier een zakelijke autoverzekering voor af te sluiten. Een WA-verzekering volstaat in principe, maar deze dekking is niet bijzonder uitgebreid. Hiermee ben je alleen verzekerd voor schade die je met je voertuig bij anderen veroorzaakt. Wil je dat ook schade aan je eigen auto vergoed wordt? Kies dan voor een uitgebreidere bestelautoverzekering. Je komt in dat geval uit bij de dekkingen WA + Beperkt Casco of WA + Volledig Casco. Eerstgenoemde verzekering dekt ook schade aan je auto door inbraak, brand of storm, terwijl laatstgenoemde ook schade aan je bedrijfsauto dekt door een aanrijding, botsing of vandalisme.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice