18 mei 2024 Gebruikers online: 37
Agenda
Active creations

CU-kamerlid Stieneke van der Graaf bezoekt ‘plekken van hoop’

Geplaatst op: 11 november 2023

Stieneke van der Graaf bracht afgelopen vrijdag een bezoek aan Jeugdsoos Esclusa en de bibliotheek in haar geboortedorp Zwartsluis. Stieneke is bezig aan een tour in het kader van de ‘7 werken van Barmhartigheid’ en bezoekt plekken en mensen die voor een ander van betekenis zijn.

In een boeiend gesprek met de vrijwilligers Tom Kisjes en Noa Visscher hoorde ze over het belang en de toekomst van Jeugdsoos Esclusa. Elke woensdag en vrijdag is de gezellige soos geopend en ontmoeten Sluziger jongeren elkaar. Een plek waar jongeren lekker kunnen chillen en zich gezien en gehoord weten. Ook worden er goed bezochte activiteiten georganiseerd. Door middel van het opzetten van een jeugdbestuur wil Esclusa de toekomst waarborgen, want vrijwilligers die blijven nodig.

In de bibliotheek hoorde Stieneke over de verschillende taken die ze verzorgen. De bibliotheek is zoveel meer dan een uitleenpost en biedt ruimte aan allerlei initiatieven. Het is een ontmoetingsplek voor oud en jong. Zo is er tweewekelijks een mamacafé waar moeders hun ervaringen kunnen delen en thema’s als rouw en verlies aan de orde komen. Voor jongeren organiseren ze activiteiten die aansluiten bij hun digitale leefwereld, zoals het werken met een 3D-pen of printer. Digitale inclusie is van groot belang voor de bibliotheek en daarom worden mensen geholpen bij het ontwikkelen van hun digitale vaardigheden. Hierdoor wordt het invullen van allerlei digitale formuleren voor subsidieregelingen en belastingaangifte makkelijker. Het lezen blijft ook belangrijk en daarom stimuleren ze bibliotheken op school en heeft jeugdliteratuur een belangrijke plek in de collectie. Het taalpunt vindt ook plaats binnen de bibliotheek. Zij verzorgen taalactiviteiten voor arbeidsmigranten. De bibliotheek is een veelzijdige plek van verbinding en ontmoeting.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice