18 mei 2024 Gebruikers online: 37
Agenda
Active creations

Sabrina schrijft boek na overlijden van hun tweeling

Geplaatst op: 4 december 2023

Op Wereldlichtjesdag, zondag 10 december 2023, verschijnt het boek ‘Met Zonder Jou’. Hierin vertelt Sabrina Gernaerd uit Zwartsluis het verhaal van haar overleden tweeling.

Elk jaar sterven er in ons land ruim duizend kinderen in de leeftijd van 0 tot 20 jaar. Je kind verliezen is de ergste nachtmerrie die je als ouder kunt meemaken. In het boek Met Zonder Jou neemt Sabrina de lezers mee in de emotionele achtbaan waarin zij plotseling terecht kwam toen haar tweeling overleed. En hoe dit haar leven voor altijd heeft veranderd.

Hartje

Sabrina en haar man Sander hadden er niet op gerekend om een tweeling te zien tijdens hun zeven weken echo. Een beetje verward, maar dolgelukkig, vertelden ze het goede nieuws aan hun familie en vrienden. “Met tien weken zwangerschap kregen we de termijnecho in het ziekenhuis”, vertelt Sabrina. “Mijn buik groeide inmiddels als kool. Ik ging liggen en de verloskundige zette de echokop op mijn buik. Gelijk zagen we een kindje heel druk bewegen, maar het andere kindje bewoog niet. We zagen geen kloppend hartje. De tranen liepen over mijn wangen. Hoe kon dit nou? Ik had niks gemerkt. Het kindje bleek heel recent gestorven want beide kindjes waren even groot.”

Je hebt er toch nog een?

Vol ongeloof en verdriet vertelden Sabrina en haar man aan hun dochter Sophia dat ze niet de grote zus zou worden van 2 kindjes maar van 1 kindje. Ze barstte in huilen uit en zei na een tijdje: ‘Als de andere baby ook doodgaat, ga ik heel hard schreeuwen mama’. Maar ze bedacht ook een mooie naam voor de overleden baby: Liefje. Omdat ook dit kleintje zo geliefd was. “Toen we aan onze omgeving vertelden wat er was gebeurd kregen we verschillende reacties”, zegt Sabrina. “Van hele lieve tot ‘Oh, maar je hebt er toch nog een?’ en ‘Het gebeurt zo vaak’.”

Zoveel liefde

Drie weken na het overlijden van Liefje kreeg Sabrina weer een echo. Het zag er niet goed uit. Er zat vocht rondom de nek, de buik en de longen. Na onderzoek bleek ook dat het kindje, een jongetje, het syndroom van Down had, een hartafwijking en dat hij te weinig voeding kreeg vanuit de placenta. Julian overleed enkele maanden later. Hij kwam levenloos ter wereld via een bevalling in het ziekenhuis. “Ik was helemaal verbaasd dat alles erop en eraan zat”, zegt Sabrina. “Ik voelde zoveel liefde opkomen. Ik stopte mijn verdriet weg en bleef zijn hoofdje strelen. Hij voelde nog zo warm en glad en dat wilde ik graag in me opnemen en koesteren.”

Blijvende herinnering

Sabrina is dankbaar en trots dat Julian haar en Sander heeft gekozen als zijn ouders. En ze zullen zijn naam met liefde uit blijven spreken. Elk jaar op 5 mei zullen ze extra aan hem denken. Want dat is zijn jaardag, een dag om nooit meer te vergeten. Sabrina schreef het boek samen met 15 andere ouders die hun kind zijn verloren. Ze werden begeleid door Stichting Nooit Voorbij, die ouders, broertjes en zusjes van een overleden kind helpt bij het leren leven met het verlies. Onder meer door middel van lotgenotencontact, psychologische ondersteuning en het schrijven van boeken als blijvende herinnering.

Golf van licht

“Het leven zal nooit meer een 10 worden voor ouders die hun kind zijn verloren”, zegt Mirjam Louwen, directeur van de stichting en zelf moeder van een overleden zoontje. “Maar wij gaan wel voor die 8”. Op Wereldlichtjesdag, zondag 10 december 2023, steken mensen wereldwijd om 19.00 uur plaatselijke tijd kaarsjes aan. Door de verschillende tijdzones ontstaat er een golf van licht die ouders, broertjes en zusjes van een overleden kind steunt en laat beseffen dat ze niet alleen zijn met hun verdriet.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice