22 juni 2024 Gebruikers online: 27
Agenda
Active creations

Zo kun jij je bedrijf laten groeien

Geplaatst op: 19 december 2023

(Adv.) Als je je eigen bedrijf start dan doe je dat waarschijnlijk in eerste instantie op kleine schaal. Je richt je op de lokale en regionale markt. Als je bedrijf groeit dan kijk je verder en onderzoekt of je ook elders in Nederland kunt leveren. Zodra je omzet groeit moet je dus gaan nadenken over transport van je producten of grondstoffen. Dat vraagt een goede planning en natuurlijk een betrouwbare transporteur. De meeste bedrijven gaan een langdurige overeenkomst aan met een transportbedrijf. Op die manier zijn ze verzekerd van het uitvoeren van hun opdrachten.

Zaken doen met het buitenland

Stel nu dat je bedrijf nog verder groeit. Stel dat er orders komen uit het buitenland. Dan moet je ook daar op inspelen. Het wegtransport vanuit Nederland is goed ingespeeld op internationale transporten. De chauffeurs kennen de wegen en de regels. Tegenwoordig kunnen veel douaneformaliteiten al vanuit Nederland worden geregeld. De informatie wordt digitaal aangeleverd aan de douane in het land van bestemming of landen waar doorheen gereden wordt. Op die manier kan de chauffeur aan de grens sneller doorrijden en kost het geen uren voordat alle stempels en handtekeningen zijn gezet. Er zijn speciale bedrijven die dit soort douanezaken regelen voor internationale transporten. Soms kan ook het transportbedrijf dit voor zijn rekening nemen.

De kosten van internationaal transport

Door de gestegen brandstofkosten stijgen ook de kosten voor transport. Maar bedrijven die transport naar Italiƫ, Spanje of Oost-Europa aanbieden doen er natuurlijk alles aan om de kosten zo laag mogelijk te houden. Steeds meer transporteurs investeren in vrachtwagens die elektrisch of hybride rijden. Dit is uiteraard beter voor het milieu dan vervuilende diesels. Deze laatste worden ook steeds vaker geweerd uit steden en dorpen. Nu worden internationale transporten vaak afgeleverd op industrieterreinen, maar dit neemt niet weg dat het goed is voor je reputatie als je kunt claimen dat transporten zo milieuvriendelijk als mogelijk worden uitgevoerd. Steeds meer klanten selecteren hun leveranciers hierop. In bepaalde gevallen zijn ze zelfs bereid om meer te betalen en kiezen dus niet voor de goedkoopste maar voor de meest duurzame optie.

Groeien betekent investeren

Om te groeien moet je vaak investeren. Meer personeel, een groter bedrijfspand of het ontwikkelen van nieuwe producten. Het geld dat daarvoor nodig is, kun je op verschillende manieren bij elkaar krijgen. Je kunt naar een bank of andere geldverstrekker stappen voor een lening. Hiervoor is vrijwel altijd een gedegen businessplan nodig. Banken zijn vaak terughoudend, zeker als het om een jong bedrijf gaat. Je kunt ook proberen om een investeerder voor je onderneming te interesseren. Die zal, als hij wil investeren, dit vaak alleen doen tegen een aandeel in je bedrijf. Dat betekent dus dat je de winst moet delen. Maar het is vaak wel een snelle manier om aan geld te komen. Daarnaast kun je vaak ook gebruik maken van de knowhow en het netwerk van de investeerder. Dit kan de groei van je bedrijf natuurlijk alleen maar ten goede komen.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice