17 mei 2024 Gebruikers online: 35
Agenda
Active creations

‘Nooit Meer Honger in Kenia’

Geplaatst op: 21 december 2023

(Ingezonden) Zwartsluis is een bijzonder dorp, op mijn 13e kwam ik (Brenda Bonte) hier wonen. Al snel voelde ik mij er thuis. Een dorp, waar mensen nog naar elkaar omkijken. Een dorp waar de ziekendienst van de kerk een fruit pakketje komt brengen bij mensen die langdurig problemen hebben. Een dorp waar samen zijn nog echt op waarde wordt geschat, zoals het hoort.

Daarom hoop ik een beroep te doen op de unieke kracht van Zwartsluis. In 2021 raakte ik betrokken bij een prachtig project in Kenia. Een project die zich inzet voor een betere wereld. Een school voor kinderen die normaal niet de kans krijgen naar school te gaan. Een school die ze niet alleen de normale basis leert, maar ook leert hoe ze kunnen overleven. Kinderen krijgen les in het verbouwen van eten, want de basis voor een menswaardig bestaan is een volle buik. Zonder functioneer je niet. Daarnaast ook de focus op verbetering in persoonlijke leven, het sociale werk gaat met de ouders van kinderen in gesprek, biedt hulp waar nodig, opdat de kinderen echt de kans krijgen om te ontwikkelen.

Maar daarnaast biedt Nooit Meer Honger ook de kans aan de lokale bevolking. Winkeltjes met eerlijke prijzen, opdat mensen geen half uur hoeven te lopen voor simpele basis producten. Een ruimte die voor 5 euro per maand verhuurd wordt, opdat een lokale vrouw de kans krijgt een eigen bedrijf te starten. Een naaiatelier, opdat vrouwen die nooit een vak hebben geleerd een kans krijgen om dit alsnog te doen en daarmee een inkomen kunnen vergaren.

Een project waarbij we zeggen; als iemand honger heeft, geef je ze geen vis, maar je geeft ze een hengel, opdat ze zelf de verandering kunnen zijn.

Echter zijn wij als ontwikkelingsproject ook nog volop in ontwikkeling, dit houdt in dat we momenteel nog donaties nodig hebben om te kunnen groeien. Momenteel gaan er 4 klassen bij ons naar school. Veel overheidsscholen gaan maar tot 3 klassen, kinderen kunnen dan nog amper lezen en schrijven en hebben daardoor weinig kans op een betere toekomst. Wij willen de kinderen de kans bieden om school af te maken, opdat ze met een goede basis beginnen aan het volwassen leven.

Echter dreigen we in de problemen te komen. We zijn maar een kleine organisatie. Een team van vrijwilligers die vanuit nederland helpt met marketing en financiën, zonder hier een cent aan over te houden. Dan hebben we Gerrie, de man die 10 jaar geleden afreisde naar Kenia, met een droom; de wereld een mooiere plek maken en mensen die echt hulp nodig hebben, hulp geven. Al 10 jaar is Gerrie niet in Nederland geweest, zijn AOW is nog niet in gegaan, dus het geld is er niet. Dat is oke, want Gerrie volgt zijn hart. Ik besloot 2 jaar geleden om te doen wat ik kon. Het is niet veel, ik houdt de website bij en help met marketing. Omdat goed te kunnen doen reisde ik vorige jaar op eigen kosten af naar Kenia, want helpen vanuit je hart kan alleen als je ook gezien hebt waar je, je voor inzet. Een indrukwekkende reis. 18 dagen, maar ik ervaarde levenslessen voor jaren. In Nederland leven we in ongekende luxe. Hedendaags ben ik dankbaar voor de luxe van een kraan die je open doet en drinkwater verzorgt. In Kenia zag ik, dat die een vorm van luxe is, die veel mensen op de wereld niet kennen.

Ik wil graag Zwartsluis vragen om hulp. De kinderen moeten in Januari weer naar school. Om de 4e klas door te laten stromen is het noodzakelijk dat het klaslokaal optijd afgebouwd wordt. De bouw is al begonnen. De fundering is gelegd en de muren zijn een meter hoog. Echter is er geld nodig om verder te bouwen. Naar schatting is er nog 2000 euro nodig, om het klaslokaal af te bouwen, in Kenia kan 2000 euro helaas altijd 2500 worden. De zaken zijn minder goed geregeld als wij gewend zijn.

Daarom wil ik de mensen van Zwartsluis vragen, kan jij 1 euro missen? Uiteindelijk zijn er slechts 2000 mensen nodig die 1 euro doneren om het lokaal af te bouwen. Om ervoor te zorgen dat de kinderen van klas 4, ook volgend jaar weer naar school kunnen.

Wij als organisatie geloven dat het niet gaat om hoeveel je geeft, maar om de intentie waarmee je geeft. Om die reden zijn we ook echt blij met elke euro die binnen komt. Want elke euro helpt ons, om de wereld mooier te maken. Op onze website www.nooitmeerhonger.com staat een tikkie. Ingesteld op 50 cent, maar naar voorkeur aan te passen. Opdat een ieder die wilt helpen, ook echt de kans krijgt om te helpen.

De tijd dringt! Het klaslokaal moet af. Ik hoop dat we als Sluzigers er samen voor kunnen zorgen dat de kinderen in Kenia volgend jaar weer gewoon naar school kunnen. Hoe mooi zou het zijn als wij als Sluzigers in 2024 kunnen zeggen; dankzij ons kunnen er in Kenia kinderen naar school en werken aan een betere toekomst. Ik geloof in de kracht van Zwartsluis en ik hoop dat vele mensen met mij in deze kracht geloven en we de wereld samen tot een mooiere plek kunnen maken.

Brenda Bonte 

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice