18 mei 2024 Gebruikers online: 44
Agenda
Active creations

Zwartsluis Actueel Jaaroverzicht (deel 1/2)

Geplaatst op: 23 december 2023

Wat gebeurde er zoal dit jaar? In ieder geval genoeg om nog met u op terug te blikken. We doken de archieven van dit jaar in en hebben tal van nieuwswaardigheden op een rijtje gezet. Na de kerstdagen volgt deel 2.

Te beginnen bij januari, in die maand hoorde ons dorp dat de twee beuken op de oude begraafplaats definitief omver zouden gaan in de zomer. Inmiddels is er een prachtig kunstwerk voor in de plaats gekomen. De bijenkasten aan de Parnassia vertrokken na 40 jaar en in Zwartsluis werd voor het eerst een ‘Poolse Bingo’ gehouden onder leiding van, wie anders, Martin en Yvonne. Burgemeester Bilder werd weer voor 6 jaar herbenoemd.

In februari opende de beste banketbakker uit de regio, Roy Ekkelenkamp, de vernieuwde familiezaak aan de Kerkstraat. Kaasboer Marco Beenen stopte na 28 jaar met venten en Israel van Dorsten keerde terug naar Zwartsluis om te vertellen over de jaren dat hij hier woonde. 

Een maand later moesten we als Sluzigers tijdelijk onze boodschappen ergens anders doen. De Coop van Luuk Kleine werd omgebouwd tot Plus. De Palmpaasoptocht trok traditiegetrouw weer door het dorp en Weidevol vormde het decor van de uitzending van Op1. 

De voor velen bekende juf Harberink nam na 46 jaar afscheid van De Wijngaard in april. Tijdens de lintjesregen kregen Martin Withaar en echtpaar Leeuw de versierselen opgespeld. Teun Elken nam na jaren trouwe dienst afscheid van de politie en werd daarbij thuis opgehaald. De eerder genoemde beuken op de begraafplaats gingen in deze maand tegen de vlakte.

In de vijfde maand van 2023 veranderde de naam van de vrijgemaakte kerk. Voortaan zou men verder gaan onder de naam ‘Nederlandse Gereformeerde Kerk’. Ook werd duidelijk dat de raad budget vrij wilde maken voor een nieuw zwembad. Bijna 500 Sluzigers liepen de wandelvierdaagse en Zwartsluis onder Zeil zorgde voor ouderwetse gezelligheid.

Tot slot de maand juni. Marieke kondigde tot een ieders teleurstelling het einde van Millefleurs aan. Jeroen van Hasselt was de plaatselijke held, hij ving een autodief door een speelgoedautootje naar de verdachte te gooien. Marsman Watersport opende aan de Kranerweerd en Beltigers hadden de handen vol aan Tobbedansen terwijl in De Schans de Hollandse Nieuwe arriveerde.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice