25 juli 2024 Gebruikers online: 29
Agenda
Active creations

Juridische zekerheid voor je gezin met rechtsbijstand

Geplaatst op: 8 januari 2024

(Adv.) Woon je met je gezin in Zwartsluis? Dan is het belangrijk om de juiste verzekeringen af te sluiten. Omdat veel verzekeringen niet verplicht zijn, weet je misschien niet welke je wel en niet nodig hebt. Een inboedel- en opstalverzekering worden vaak standaard afgesloten, maar dat geldt niet voor een rechtsbijstandverzekering. Toch kun je hier baat bij hebben, want deze verzekering biedt juridische zekerheid voor je gezin. Om jou te overtuigen, vertellen we je in deze tekst alles wat je moet weten over een rechtsbijstandverzekering.

Je hebt recht op juridische hulp bij conflicten

Net als veel andere inwoners van Zwartsluis acht je de kans misschien niet bijzonder groot dat je in een conflict verzeild raakt. Toch kun je hier wel degelijk mee te maken krijgen. Zo kan je werkgever je bijvoorbeeld ten onrechte op straat zetten. Omdat dit grote gevolgen voor je gezin kan hebben, wil jij je ontslag misschien aanvechten. Zonder juridische hulp is dit niet te doen. Het nadeel van juridische hulp is alleen dat dit je veel geld kost Ben je verzekerd voor rechtsbijstand? Dan hoef jij je hier geen zorgen over te maken. Je verzekeraar zorgt dat je de juiste juridische hulp krijgt en dekt de kosten.

Waar ben je voor verzekerd met een rechtsbijstandverzekering?

Heb je momenteel nog geen rechtsbijstandverzekering, maar denk je er wel over na om er eentje af te sluiten? Dan wil je uiteraard ook weten waar je precies voor verzekerd bent. Je hebt in ieder geval recht op juridische hulp als je verdachte bent bij een verkeersovertreding waarbij iemand overlijdt of gewond raakt. Daarnaast ben je verzekerd als je een borgsom moet betalen in het buitenland of als je getuige bent in een strafzaak. Je bent niet verzekerd voor een conflict dat ontstaat of verwacht wordt voordat de verzekering begint. Ook conflicten die betrekking hebben op een echtscheiding of uit elkaar gaan vallen buiten de dekking van een rechtsbijstandverzekering.

Stem de dekking af op je gezinssituatie

De standaarddekking is misschien wat beperkt om je gezin juridisch te beschermen. Gelukkig hoeft dit geen probleem te zijn, want je moet vaak minimaal één aanvullende

dekking kiezen. Kies niet lukraak een dekking uit, maar stem deze af op je gezinssituatie. Veel gezinnen kiezen in ieder geval voor de module ‘Consument & Wonen’. Je bent dan ook verzekerd voor juridische hulp bij conflicten over de aankoop van producten of diensten, je woning, medische behandelingen, burenruzies, cybercrime en identiteitsfraude.

Voor sommige gezinnen volstaat de standaarddekking in combinatie met de module ‘Consument & Wonen’. Wil jij je gezin nog meer juridische zekerheid bieden? Kies dan voor extra aanvullende dekkingen. Zo kan het bijvoorbeeld interessant zijn om ook de module ‘Werk & Inkomen’ af te sluiten. Hiermee ben je namelijk ook verzekerd voor juridische hulp bij conflicten over werk, uitkering, pensioen en studiefinanciering. Verder kun je ook nog uit de aanvullende dekkingen ‘Verkeer’ en ‘Fiscaal & Vermogen’ kiezen.

Houd rekening met wachttijd

Als je een rechtsbijstandverzekering afsluit, kun je te maken hebben met wachttijd. Dit houdt in dat je in de eerste maanden na het afsluiten van de verzekering nog geen recht hebt op juridische hulp. Er zijn overigens situaties waarin een rechtsbijstandverzekering zonder wachttijd van toepassing is. Dit is bijvoorbeeld het geval bij letselschade, een geschil over een overeenkomst die tijdens de verzekering gesloten is of een geschil in het verkeer.

 

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice