16 april 2024 Gebruikers online: 22
Agenda
Active creations

Gemeente roept inwoners op om burgerhulpverlener te worden

Geplaatst op: 27 januari 2024

De gemeente Zwartewaterland roept inwoners op om burgerhulpverlener te worden. “Elke jaar krijgen 15.000 Nederlanders een hartstilstand”, weet wethouder Jan van der Poel. “Het is dan belangrijk dat omstanders snel kunnen handelen. Als burgerhulpverlener kun je levens helpen redden in jouw buurt.”

Zwartewaterland is een hartveilige gemeente. Dit betekent dat voldoende inwoners kunnen reanimeren en dat er voldoende AED’s zijn. Een AED is een apparaat dat gebruikt wordt bij de reanimatie. Zwartewaterland wil natuurlijk ook graag een hartveilige gemeente blijven. “Dat kan alleen als we in de toekomst genoeg burgerhulpverleners hebben”, zegt Van der Poel. “Daarom is het zo belangrijk dat inwoners reanimatietrainingen blijven volgen.”

Reanimatietraining in Genemuiden

Inwoners kunnen zich aanmelden voor een reanimatietraining op HartslagNu. Ook de EHBO-verenigingen in de buurt organiseren trainingen met reanimatie. In februari gaat er weer een van start in Genemuiden. Inwoners kunnen zich opgeven via ehbogenemuiden@gmail.com. De kosten zijn € 25,00. Bij voldoende belangstelling kan de training worden gevolgd op maandagavond 5, 12, 19 en 26 februari 2024. Alle trainingen zijn in d’Overtoom en starten om 19.00 uur.

Meld je AED aan bij HartslagNu

Belangrijk is ook dat de AED’s in de gemeente zijn aangemeld bij HartslagNu. “Veel organisaties beschikken over een AED, maar die zijn niet allemaal aangemeld”, weet Van der Poel. “HartslagNu werkt met een oproepsysteem voor reanimatie. Als iemand in de buurt een hartstilstand krijgt, kun je als burgerhulpverlener een alarmmelding krijgen van de meldkamer. Ook geeft het systeem aan waar je dan de dichtstbijzijnde AED kunt ophalen. Maar dit werkt alleen bij geregistreerde AED’s.”

De wethouder doet daarom nog een oproep. “Ben je eigenaar van een AED en wil je deze ook beschikbaar stellen voor anderen? Meld deze dan aan bij HartslagNu.”

Zwartewaterland is partner van HartslagNu

De gemeente Zwartewaterland is onlangs officieel partner geworden van HartslagNu. Hiermee heeft de gemeente inzicht in het netwerk van aangemelde AED’s in Zwartewaterland en de beschikbaarheid van burgerhulpverleners in de kernen. Dit helpt ons om Zwartewaterland hartveilig te houden.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice