12 mei 2024 Gebruikers online: 49
Agenda
Active creations

Sluuspoort 1 ook dit seizoen weer in de vaart

Geplaatst op: 28 februari 2024

(Ingezonden) Op de achtergrond wordt weer veel werk verricht om Sluuspoort 1 weer in de vaart te krijgen. Vrijwilligers hopen op Hemelvaartsdag, 9 mei, de eerste tochtjes te maken met toeristen en andere belangstellenden.

Deze rondvaartjes worden uitgevoerd met een groep ervaren schippers die dit geheel op vrijwillige basis doen en met veel plezier de passagiers rondvaren langs pittoreske en bijzondere objecten in het waterrijke dorp.

“Ook varen we door het havengebied met onder andere de twee grote scheepswerven , waar op èèn van de werven ook nog nieuwbouw vrachtschepen worden gebouwd. In de vaarroute worden er drie van de vier sluizen in Zwartsluis getoond aan de varensgasten  waaronder de Staphorstersluis uit 1649. Het is een bijzondere ervaring om deze sluis even binnen te varen. Al is deze sluis al jaren buiten gebruik, de sfeer van vroeger tijden is er nog steeds”, vertelt schipper Wout Marinus.

Gemaal ‘Zedemuden’ is het op èèn na grootste gemaal van Nederland, ook dat is vanaf het water te bewonderen met Sluuspoort 1. Dit gemaal is in de afgelopen periode van groot belang geweest om het waterpeil in een groot deel van Drenthe op peil te houden.

Diverse sponsoren in Zwartsluis hebben het mogelijk gemaakt om een plezierbootje om te bouwen tot dit unieke rondvaartbootje en ook steunen de sponsoren de mogelijkheid om het bootje in de vaart te houden. Door deze samenwerking tussen sponsoren en vrijwilligers is het mogelijk deze rondvaartjes gratis aan te bieden. Aan de Handelskade is een opstapplek, vlakbij het bezoekerscentrum Sluuspoort. Er wordt gevaren van maandag tot en met zaterdag vanaf 11.00 uur tot ongeveer 16.30 uur. Op zondagen ligt het scheepje aan wal.

In bezoekerscentrum Sluuspoort is het mogelijk het natuurmuseum te bezoeken en daar is ook veel info op het toeristische vlak te verkrijgen.

Ook wordt er op verzoek gevaren als een soort van watertaxi  van en naar jachthaven Kranerweerd. Zo wordt gasten van de haven de gelegenheid te geven in Zwartsluis boodschappen te doen of het karakteristieke watersportdorp te bezichtigen.

Via het bezoekerscentrum Sluuspoort kunnen er ook rondvaartjes met kleine groepen worden besproken . Telefoonnummer en openingstijden bezoekerscentrum Sluuspoort zijn : 038 – 3866555. Bereikbaar ma  13.30 uur – 17.00 uur,  di t/m vr   10.00 uur – 17.00 uur,  za  10.00 – 16.00 uur.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice