9 mei 2024 Gebruikers online: 109
Agenda
Active creations

Kapster Petra na ruim 40 jaar niet meer weg te denken uit Kerkstraat

Geplaatst op: 19 maart 2024

Al meer dan 40 jaar knipt, krult en verft Petra Westra de kapsels van Sluzigers in haar salon aan de Kerkstraat. Recent werd ze 60 jaar. “Ik heb altijd gezegd dat ik op die leeftijd zou stoppen met werken, maar ik ga door. Het is zo gezellig. En na het overlijden van mijn Jann, is Zwartsluis nóg meer als een warme deken voor mij geworden”, vertelt de enthousiaste kapster.

Toen Petra in 1980 de middelbare school had afgerond, wilde ze graag aan de slag als kapster. Een kennis uit haar geboorteplaats Meppel wist nog wel een adresje: “Kapsalon Janine in Zwartsluis zoekt nog een leerling”. Petra was welkom aan de Kerkstraat en een jaar later behaalde ze haar diploma aan de Rotterdamse kappersschool. In 1982 kwam ze in dienst bij de opvolgers van kapper Jalink: de familie Cornelissen. Zij begonnen eind jaren ’70 met kapsalon Janine in het pand waar nu de notaris is gehuisvest.

Toen Westra 22 jaar was, nam ze kapsalon Janine over en werd de zaak met behoud van de oude naam voortgezet. Al die jaren woonde ze ook boven de kapsalon. Na wat omwentelingen kwam ze met haar man Jann Henzen terecht in het Buitenkwartier. “Op dat pand (het oude sigarenmagazijn, red.) was ik al 30 jaar verliefd. Toen het in 2020 te koop kwam, zijn we erop afgestapt”, vertelt Petra.

Na een periode van ziekte overleed wijnhandelaar Jann in 2022. “In die verdrietige periode heb ik echt heel veel liefde ervaren vanuit het dorp. Mensen stuurden massaal kaartjes en kwamen binnen met een bordje eten. Het voelde als een warme deken. In Meppel zou je dat veel minder snel zien”, blikt Westra terug.

De wijnhandel van Jann bleef Petra na zijn overlijden voortzetten. Een gedeelte van de salon is daardoor nog altijd gevuld met flessen wijn. “Het is leuk om dat te blijven doen en het loopt goed”, zegt Petra. Daarnaast brengt ze koffie van Marcelino aan de man. “Ik lijk wel een supermarkt”, grapt ze.

Ondanks dat ze in het verleden altijd met het idee rondliep om op haar zestigste te stoppen, is ze daar nu op teruggekomen. “Eigenlijk ga ik nog altijd met heel veel plezier naar de salon, ik kan er lopend naartoe. Ik ben nog gezond, enkele klanten knip ik al 42 jaar en het is een hele gezellige job. Dus zolang ik mijn werk met plezier doe én gezond ben, blijf ik gewoon open”, besluit de goed ingeburgerde Sluziger.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice