27 april 2024 Gebruikers online: 67
Agenda
Active creations

Hoe houd je criminelen uit het buitengebied?

Geplaatst op: 20 maart 2024

reportage: Henk Kuik

In de raadszaal in Hasselt hield de gemeente Zwartewaterland dinsdagavond een voorlichtingsbijeenkomst tegen de georganiseerde misdaad in het buitengebied.

Nadat burgermeester Bilder de avond had geopend waarbij hij memoreerde dat de gemeente nog niet in contact was geraakt met de georganiseerde misdaad, maar dat rust en veiligheid geen vanzelfsprekendheid was, gaf hij het woord aan Anouk de Valois van Platvorm Veilig Ondernemen Oost Nederland.

In een ruim veertig minuten durende presentatie benoemde zij een groot aantal onderwerpen waarbij de hulp van bewoners onontbeerlijk is in de strijd tegen de georganiseerde misdaad.

In haar presentatie kwam als voorbeeld een  leegstaande pand naar voren die verhuurd wordt aan criminelen. Vervolgens worden in het pand drugs  geproduceerd. Dit meestal zonder medeweten van de eigenaar met alle gevolgen van dien. De politie vraagt in dergelijke gevallen de medewerking van eigenaren bij dergelijke zaken. Ook kunnen meldingen anoniem worden gedaan. Zie verderop in dit artikel.

Ook vroeg zij aandacht voor dumping van drugsafval in de natuur. Niet alleen de natuur wordt hiermee aangetast, ook het opruimen er van loopt flink in de papieren en gaat ten koste van de gemeenschap.

Verder haalde zij een geval aan waarbij een oude schuur gesloopt werd, er een nieuw exemplaar voor in de plaats werd gezet mét een kelder onder dat pand en dat na ontdekking van de hennepplantage bleek dat heel veel mensen met de voorbereidende werkzaamheden bezig moeten zijn geweest.

Verder kunnen boeren onder druk worden gezet voor verhuren van panden, het verbouwen van hennep tussen de landbouwgewassen. Wanneer boeren onder druk worden gezet, kunnen zij hiervan al dan niet anoniem melding doen. Ook worden opleggers soms vol drugsafval op industrieterreinen geplaatst.

Ook werd eens een schuur van de gemeente verhuurd aan criminelen die het pand vol stouwden met afval uit vijf verschillende labs. Soms worden drones gebruikt om landbouwschuren en woningen te verkennen. Daarnaast kunnen meldingen worden gedaan over stroperij en misstanden bij arbeidsmigranten.

Aangezien Marc Janssen van Meld Misdaad Anoniem verhinderd was nam zij waar. Zij benadrukte dat de anonimiteit van de melder ten allen tijde gewaarborgd is en de melding nooit te herleiden is naar de melder en dat namen en telefoonnummers van de melders nooit genoteerd mogen worden. Aan de aanwezigen werd een telefoonnummer van Meld Misdaad Anoniem verstrekt.

Vervolgens stelde Gaby de Ruiter vertrouwenspersoon voor LTO Noord zich voor. Sinds kort is zij in dienst van LTO Noord. Haar verhaal sluit naadloos aan bij dat van Anouk Valois van het Platform omdat zij ook voor het Platform werkzaam is geweest.

Ze heeft bij meerdere bijeenkomsten van LTO Noord bemerkt dat er een flinke argwaan van de agrarische sector is richting de overheid o.a. vanwege de stikstofperikelen, inkrimping van bedrijven e.d.

Echter, wanneer boeren in het buitengebied door criminelen benaderd worden kunnen zij ten allen tijde contact met haar opnemen. Haar telefoon staan 24 uur per dag aan gedurende de hele week. In een aan de aanwezigen uitgereikte folder van LTO Noord stond haar telefoonnummer vermeld. Inmiddels loopt haar agenda al flink vol aldus mevrouw de Ruiter.

Nadat Bilder de geslaagde avond afsloot, konden de aanwezigen, waaronder een drietal wijkagenten en een handhaver van de gemeente, van gedachten wisselen met de dames de Valois en de Ruiter en ruiken aan de meegenomen vaten.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice