25 juli 2024 Gebruikers online: 21
Agenda
Active creations

“Kees de Wit was mijn vader”

Geplaatst op: 9 april 2024

reportage: Henk Kuik

Leerlingen van groep 8 van basisscholen de Aremberg en de Wijngaard verzamelden zich dinsdagmiddag in de Aremberg om een verhaal aan te horen over de Tweede Wereldoorlog.

Na een welkomstwoord van Leendert  Kroes, directeur van de Arembergschool en mevrouw Mae Voors van Stichting Joods Herdenken Zwartewaterland, wordt het woord gegeven aan gastspreker Kees Heutenik, geboren in 1943 in Amsterdam die vervolgens over zijn jeugd tijdens de oorlogsjaren vertelt. Dat hij naast het politiebureau woonde, dat de remise van de tram nog naast de ouderlijke woning was gelegen, dat de melkboer de melk kwam bezorgen en dat je bij de kruidenier veel artikelen in puntzakken kreeg aangereikt.

De aanwezige schoolkinderen luisteren inmiddels ademloos toe, waarbij Heutenik in een vraag en antwoordspel doorgaat op het verzet gedurende de tweede wereldoorlog. Tijdens deze lezing wil hij het alleen over de oorlog tussen Nederland en Duitsland hebben. En over het verzet in Nederland tijdens de oorlogsjaren.

Hij gaat het verhaal vertellen van verzetsman ‘Kees de Wit”, geboren op 11 maart 1912. De Wit was tijdens de oorlogsjaren werkzaam in de ondergrondse. Hij vertelt dat dit niet zijn echte naam was, maar zijn schuilnaam en dat hij een vals paspoort had.

Nadat er eerst Joodse kinderen naar Zuid Limburg gingen om daar onder te duiken en omdat er daar vervolgens geen gastgezinnen meer waren, deze kinderen per boot van Amsterdam naar Lemmer in Friesland gingen. Kees de Wit was betrokken bij de organisatie van deze zes uur durende boottochten.

Met het vraag en antwoordspel vraagt Heutenik wat “bonnen” waren tijdens de oorlog en waarom er nummers op die bonnen stonden en wat mensen met die bonnen konden doen.

Heutenik vertelt over de vooraf-gesprekken die Kees de Wit had met kapitein Bouwman van de Jan Nieveen die de joodse kinderen naar Lemmer bracht. Hoe Kees de Wit deze kinderen verstopte achter koffers tijdens een controle van de Duitsers en dat joodse kinderen lipstick op kregen en hoofddoekjes droegen om het donkere haar te verbergen.

Hoe tijdens een bootreis van Lemmer terug naar Amsterdam Kees de Wit op het schip De Groningen een slaapplaats kreeg die bestemd was voor een vrouwelijke passagier en dat die passagier later alsnog opdook voor die slaapplaats en dat vervolgens ter hoogte van Urk in het pikdonker een aanvaring plaats vond tussen de Groningen en de Jan Nieveen. Tijdens die aanvaring overleden 14 passagiers waarbij de Groningen zonk. Het schip werd een jaar later geborgen. Eén van de overledenen was de vrouw die de slaapplaats van Kees de Wit had ingenomen!

Vervolgens vertelt Heutenik nog een aantal voorvallen uit de tweede wereldoorlog en dat na de oorlog de  verzetsman “Kees de Wit” twee onderscheidingen ontving, één Joodse onderscheiding en een Nederlandse. Deze onderscheidingen stonden op naam van Leendert Gerardus Johannes Heutenik, vader van de gastspreker van deze boeiende middag!

De lezing voor de leerlingen van de groepen 8 was mogelijk gemaakt door de Stichting Joods Herdenken Zwartewaterland. Mevrouw Voors bood vervolgens namens die Stichting onder dankzegging de heer Heutenik iets aan.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice