22 juni 2024 Gebruikers online: 29
Agenda
Active creations

De positieve invloed van onverzadigde vetten op je gezondheid

Geplaatst op: 29 april 2024

(Adv.) Een belangrijk deel van hoe je gezondheid is afhankelijk van de voeding die je binnenkrijgt. Door het eten van gezonde voeding leg je de basis voor het goed functioneren van de verschillende lichaamsprocessen. Je kunt het lichaam daarbij ondersteunen door het eten van gezonde, of onverzadigde, vetten. Wat is de positieve invloed van onverzadigde vetten op je gezondheid?

Onverzadigde vetten

Hoewel vetten vaak in een kwaad daglicht gesteld worden, zijn ze wel degelijk belangrijk voor het lichaam. Het gaat dan echter wel om gezonde vetten, oftewel de onverzadigde vetten. Onverzadigde vetten onderscheiden zich van verzadigde vetten door de scheikunde structuur, doordat het één of meerdere dubbele bindingen bevat. Een product dat veel onverzadigd vet bevat zijn ongezouten noten, zoals verkrijgbaar bij noothoteek.nl. Andere bronnen van onverzadigd vet zijn vette vis, lijnzaadolie en raapzaadolie, en groene bladgroenten. Deze producten bevatten allemaal omega 3 en omega 6 vetzuren.

Belangrijke bron van energie

Gezonde vetten zijn de grootste energieleveranciers in het lichaam. Met andere woorden, door het consumeren van onverzadigde vetten voelen we ons energieker en fitter. Vooral op koude dagen is het raadzaam om extra gezonde vetten te eten, omdat ze gemiddeld een hoger caloriegehalte hebben dan bijvoorbeeld eiwitten en koolhydraten. Wees daarbij niet bezorgd dat het consumeren van onverzadigde vetten tot gewichtstoename leidt. Gezonde vetten spelen maar een kleine rol in het gewicht. Vooral stoffen die snel door het lichaam afgebroken worden, zoals suiker, zijn verantwoordelijk voor gewichtstoename.

Gunstig effect op de hersenen

De hersenen verbruiken het meeste energie van alle organen in het lichaam. De juiste voeding heeft dan ook een positief effect op de hersenen. Een meerderheid van het drooggewicht van de hersenen bestaat uit vet, waaronder meervoudige onverzadigde vetten. Daarbij maken omega 3 en omega 6 een belangrijk deel uit van de structurele componenten van de hersencellen. Meer specifiek zijn ze een onderdeel van de enzymen in de celmembranen die voedingsstoffen in- en uit de cellen vervoeren. Daarnaast speelt omega 3 een rol bij het tot stand brengen van verbindingen tussen de zenuwen, en het proces van de bloedtoevoer naar de hersenen. Kortom, onverzadigde vetten zijn onontbeerlijk voor een goed functioneren van de hersenen.

Werkt cholesterol verlagend

Onverzadigde vetten verlagen het cholesterolgehalte in het bloed. Daarmee wordt de kans op verschillende aandoeningen verminderd, zoals hart-en vaatziekten, diabetes of een hoge bloeddruk. Hart-en vaatziekten worden veroorzaakt door een vernauwing van de bloedvaten. Door deze vernauwing kunnen bloedvaten verharden, en verliezen ze hun elasticiteit. Dit heeft een negatieve invloed op de bloedcirculatie, waardoor organen en spieren van minder zuurstof worden voorzien. De vernauwing van de aderen kan heel nare gevolgen hebben, zoals hartklachten of beroertes. Door het eten van verzadigde vetten neemt het risico op een verhoogd cholesterolgehalte toe, terwijl het eten van verzadigde vetten het tegenovergestelde effect heeft.

Gepubliceerd door advertentie afdeling
Aquaservice