21 mei 2024 Gebruikers online: 27
Agenda
Active creations

Esclusa gaat in maart officieel open

Geplaatst op: 1 februari 2015

Foto en tekst Lytsa Post

De vloer krijgen ze niet meer schoon. Geen wonder: jarenlang is er geknutseld, geverfd en gezaagd in het Cultuur en Kunst-lokaal in het oude Agnieten College-gebouw aan de Arembergerstraat in Zwartsluis. Nu wordt het het domein van de jeugd van Esclusa. Voor in ieder geval een jaar, zolang heeft eigenaar gemeente Zwartewaterland het linker gedeelte van de oude middelbare school verhuurd aan de jongerenwerkers van Zwartewaterland.

Geeft niets, die vloer, aldus jongerenwerker Naomi Luth. “Daar verzinnen wij nog wel wat op. Wij zijn in ieder geval heel erg blij met deze nieuwe plek.” Het oude jeugdhonk, de twee units schuin tegenover de school, was niks meer. “Het lekte, was vies en oud. Binnen was het kouder dan buiten. We moesten daar echt weg.” Met hun intrek in de voormalige school is iedereen gelukkig. De jeugd van Zwartsluis kan na schooltijd of ’s avonds weer warm en droog relaxen en de jongerenwerkers kunnen hun werk weer goed doen. En behalve huur, levert het de gemeente Zwartewaterland ook nog een ‘oogje in het zeil’ op. Luth: “Huurders van Ad Hoc Beheer bewaken het gebouwd al, maar toch was er nog wel overlast. Zo’n leegstaand gebouw is natuurlijk spannend voor jongeren. Dus werd er nog wel eens een raampje ingetikt.” Volgens Luth is ook de jeugd heel blij met de nieuwe plek. “Ze komen regelmatig langs om te helpen of te informeren naar de stand van zaken. Heel betrokken.”

Klussen

Voordat Esclusa officieel open kan voor jong Zwartsluis, moet er nog wel geklust worden. “De sleutel hebben we nu twee weken en er is al een boel gedaan.” Jongerenwerkers, vrijwilligers en ook de vaste bezoekers van Esclusa verven en boenen wat af. Het stond natuurlijk al een tijdje leeg. “Terwijl wij de muren verfden, hebben de jongeren de stoelen van een mooi kleurtje voorzien.” Vrijdagavond plaatsten vrijwilligers het keukentje en binnenkort wordt een zitbank en biljarttafel geleverd. Een nieuwe spelcomputer staat ook al te wachten. “Via Facebook hebben we een oproep gedaan om nieuwe spullen. Er is gul gegeven, gelukkig maar. Met dank aan de vrijwilligers wordt het een prachtige soos. Wij zijn ontzettend blij met alle hulp.” Ongeveer half februari opent Esclusa haar deuren weer voor de jeugd, waarschijnlijk volgt in maart de officiële opening.

Onmisbaar

Zwartsluis zonder Esclusa kan niet, vindt de jongerenwerker. “Ik ben zo blij met deze oplossing. Sinds januari zijn we geen Jongzwartewaterland meer, maar vallen we onder Stichting Welzijn Mensenwerk van de gemeente Meppel en Westerveld. Maar dit werk blijft belangrijk, vooral nu de gemeente verantwoordelijk is voor jeugdzorg. Wij zijn onmisbaar als het gaat om preventie en het vroeg signaleren van problemen bij de jeugd.” Dat werk gebeurt in de soos, waar de jeugd – gemiddeld 20 man – huiswerk maakt, spelletjes speelt of gewoon even op adem komt, maar ook op straat. Luth: “Daarom zullen wij in 2015 nog meer op straat zijn. Vrijwilligers die dan in onze plaats in Esclusa willen helpen, zijn dan ook van harte welkom.”

 

 

 

 

 

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice