22 juni 2024 Gebruikers online: 29
Agenda
Active creations

Sluziger dammers gaan ten onder in Genemuiden

Geplaatst op: 1 februari 2015

Het uur der waarheid was voor de dammers uit Zwartsluis afgelopen maandag aangebroken. Vol goede moed reden zij naar Genemuiden om de laatste wedstrijd te spelen tegen Genemuiden 1. Wel wetende dat remise niet voldoende is
omdat Genemuiden 1 meer bordpunten heeft dan de dammers uit Zwartsluis. Dus alleen de overwinning telt. En dat laatste is wel heel erg moeilijk. De teams zijn wel aan elkaar gewaagd anders waren ze niet zover gekomen en dat maakt
het extra spannend.
De eerste partij die eindigde in een remise was tussen Ron van Dijk en Egbert Sluiter. Er werden geen blunders gemaakt en het gehele spel was in balans wat een remise rechtvaardigt. John Folkerts en Willem Speksnijder remisseerden eveneens. Wel was er op de 41e zet een cruciaal moment voor Willem Speksnijder. Hij wou  37-31 spelen maar zag  voor hem gelukkig net op tijd het damzetje van John en speelde 43-39 wat tot remise leidde.
Jacob Lok speelde tegen John Kleine. Vooraf aan de wedstrijd wist Lok dat dhr. Kleine momenteel de topscorer is van de eerste klasse West van Overijssel. Om dit te blijven had hij aan een punt genoeg. Na een rustige opening speelde Lok
een agressief spel in de hoop zijn tegenstander te misleiden. Dit spel vergde echter veel denktijd voor hem. Maar ook Kleine moest op gegeven moment zijn tijd goed benutten. De regels waren strikt gegeven, Lok moest remise maken als
er geen winst in zou zitten. Hij kreeg de remise aangeboden en gezien de weinige tijd, 8 minuten om nog 12 zetten te doen, was voor hem de reden deze remise te accepteren. Kleine werd hierdoor de topscorer van de Bond.
Piet Visscher en Ruud Moorman speelden een klassieke opening. Moorman wilde afruilen om ruimte te creëren maar Piet liet dit niet toe. Ook zij zagen dat de klok sneller was dan hun denkwijze waardoor ook zij tot een remise besloten. Zo waren er naar vier partijen te hebben gespeeld vier remises op het scorebord verschenen. Met nog twee partijen te gaan was de spanning te snijjden. Jan van de Kolk speelde tegen Henk Klasen. Het werd een klassiek spel waarbij het leek
dat Jan in de verdediging kwam te zitten ondanks zijn opgeschoven posities aan zijn linkerflank. Toch kwam Jan hier goed uit weg en het eindspel tegemoet spelende kwam hij noodgedwongen een schijf achter. Deze schijf wist hij terug te
winnen omdat Klasen moest offeren om erger te voorkomen. Hierna was de spanning er uit en werd remise overeengekomen. Op dit moment was het 5-5. Met nog een partij te gaan. Klaas Wobben tegen Siem van Dalfsen. Het werd een strijd
om het centrum waarbij Klaas een afruil nam die hij beter niet had kunnen doen want Siem wist daar een schijf mee te winnen. Op de 34e zet beging Klaas zijn tweede fout. Hij dacht een strategische plaats in te nemen op veld 29. Dit veld
werd hem in het eindspel noodlottig want Siem wist hem hiermee een tweede schijf te ontfutselen en daarmee de partij te winnen.
De eindstand kwam hiermee op 7-5 voor Genemuiden en D.S.S komt hiermee op de tweede plaats in de bondscompetie van Overijssel West. Een schrale troost voor de Sluzigers, de beker komt en blijft in Zwartewaterland. Genemuiden promoveert hiermee naar de hoofdklasse, D.S.S mag het volgend seizoen nog een keer proberen. Wel mag gezegd worden dat het team goed speelt want elk jaar cirkelen ze om deze 1e plaats heen. Ook de teamleider John Folkerts draagt
hiertoe een steentje bij
Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice