29 april 2024 Gebruikers online: 45
Agenda
Active creations

Mooie 25e editie Oranjeconcert

Geplaatst op: 13 februari 2016

Foto's Jan van Kleef

‘Er een leuk  avondje uit voor de bezoekers van maken”. Dat had dirigent Gerwin van der Plaats voor ogen toen hij het programma voor het Oranjeconcert in Zwartsluis samenstelde. Aan het eind van dit concert, dat zaterdagavond gehouden werd in de gereformeerde kerk in Zwartsluis, kon geconcludeerd worden dat hij in zijn opzet was geslaagd. Meer dan zelfs, getuige de enthousiaste reacties van de honderden bezoekers.

Het was de 25e keer dat het  Oranjeconcert in Zwartsluis werd gehouden. De insteek van de organisatie was dan ook dat dit concert extra feestelijk moest worden. Om dat te bewerkstelligen werd het bekende Christelijk Kamper Mannenkoor ‘Door Eendracht Verbonden’ uitgenodigd. Met een reden, want dit koor verzorgde in 1992 ook het eerste Oranjeconcert.

Met de opdracht ‘extra feestelijk’ bleek Gerwin van der Plaats prima uit de voeten te kunnen. Daarbij ondersteund door organist Arjan Breukhoven uit Rotterdam, trompettiste Laura Krale uit Amsterdam en solist Jan Loosman uit Urk. Van der Plaats toonde zich behalve een uitstekend dirigent, pianist en zanger ook nog eens een entertainer die het concert met leuke kwinkslagen een extra cachet wist te geven. Die eer kan ook toebedeeld worden aan de Rotterdamse organist die niet alleen prachtige klanken uit het kerkorgel wist te toveren, maar ook een fenomeen bleek op het mondorgel. Die toevoeging bleek van grote waarde voor de variatie van het concert dat een afwisseling kende in repertoire, variërend van de bekende zegenbede voor de koning tot prachtige koorwerken van Verdi en het bekende ‘Conquest to Paradise’ van Vangelis. Tussen al dit ‘geweld’ door was er vanzelfsprekend volop ruimte voor oranjeliederen, zowel gezongen door het enthousiaste koor als door koor en publiek. Het zorgde voor een concert zoals dat niet eerder in de 25-jarige geschiedenis was gepasseerd.

Namens de organiserende commissie Oranjeconcert, onderdeel van de Oranjevereniging, sprak Anja Bos aan het slot van de concertavond dan ook lovende woorden richting koor, dirigent en solisten. Ondersteund door opnieuw een ovatie van het publiek. Dank werd ook uitgesproken richting de sponsoren die het concert al jarenlang mogelijk maken en richting bloemsierkunstenaar Albert Greveling, die de kerk bij elke uitvoering van de meest fraaie, veelal symbolische, bloemwerken voorziet. “Een geweldig zilveren jubileum hebben we vanavond mogen vieren met elkaar”, sprak zij. “Als het aan ons ligt gaan we op weg naar goud!”

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice