5 mei 2024 Gebruikers online: 19
Agenda
Active creations

Plaggen voor natuurherstel

Geplaatst op: 19 februari 2016

Plaggen in De Wieden krijgt de komende jaren een vervolg. De afgelopen jaren konden veel rietbeheerders met subsidie van het nationaal park de kwaliteit van hun riet verbeteren. “De komende periode komt het subsidie voor plaggen vanuit PAS, Natura 2000. Het is bedoeld voor natuurherstel in veenmosrietlanden, dus niet primair voor verbetering rietlanden. Wij onderzoeken dit jaar welke locaties daarvoor het meest geschikt zijn”, zegt beheerder Bea Claessens van Natuurmonumenten.

Claessens wil de gedachte wegnemen dat er opnieuw subsidie is voor grootschalig plaggen. Dankzij financiële steun van de provincie Overijssel is de afgelopen jaren in De Wieden een paar honderd ha geplagd met als doel om het rietland te verbeteren. Nu is de indruk ontstaan dat er nieuwe mogelijkheden worden geboden. Een aantal rietbeheerders trok daarom al aan de bel voor de nieuwe periode, maar natuurmonumenten moet deze teleurstellen. “Dit keer is de provinciale steun alleen gericht op natuurherstel. Het gaat voor een uitvoeringsperiode van 6 jaar om in totaal slechts 20 ha veenmosrietland.”

Anders dan vorige jaren plaatst Natuurmonumenten dan ook geen oproep om percelen aan te melden. Natuurmonumenten wijst op basis van vegetatie gegevens zelf geschikte locaties aan en gaat daarover in gesprek met pachters. Het wachten is alleen nog op de openstelling van het provinciaal subsidie, naar verwachting gebeurt dat dit voorjaar. Dat betekent dat de werkzaamheden op zijn vroegst pas volgend jaar kunnen worden uitgevoerd.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice