30 april 2024 Gebruikers online: 34
Agenda
Active creations

Zwartsluis is Amsterdam voor

Geplaatst op: 24 januari 2017

Tekst en foto: Enrico Kolk

De eerste gasvrije woningen verrijzen in Zwartsluis: aan de Nieuwesluis bouwen Henk Rietveld en de gebroeders Geert en Hermen Terwel een appartementencomplex voor senioren dat niet aangesloten wordt op de gasleiding. “We zijn Amsterdam voor”, zegt Rietveld, verwijzend naar het besluit dat de stad in 2050 aardgasloos moet zijn.

“We bouwen hier eco”, vertelt Hermen Terwel. “De warmte in de huizen komt van luchtwarmtepompen. Er komen ook zonnepanelen op.” Bij het nieuwe ‘huizenblok’ – twee volledige woningen en acht appartementen – zijn ook mogelijkheden voor watersport, omdat het aan het water ligt.

Ook qua parkeergelegenheid wordt het complex zelfvoorzienend: er komen 18 parkeerplaatsen. De appartementen en huizen komen niet in de verkoop. “We houden ze zelf; ze worden verhuurd”, zegt Terwel.

Op het terrein, dat vroeger een scheepswerf geweest is, was tot zo’n 30 jaar geleden een brandstoffenbedrijf van Jaap van Veen gevestigd. Kortgezegd: een kolenhandel. Frappant: die ging minder draaien door de opkomst van aardgas.

Na het einde van het bedrijf van de nu 82-jarige Van Veen lag het terrein volgens hem zo’n 30 jaar stil. Een huis dat er nog stond en niet bij het terrein van Veen hoorde, maar aanpalend was, werd vorig jaar gesloopt. In augustus moet het nieuwe complex er staan.

Gepubliceerd door Enrico Kolk
Aquaservice