20 mei 2024 Gebruikers online: 11
Agenda
Active creations

Schoonewelle kan weer drie jaar vooruit

Geplaatst op: 1 april 2017

Foto's Jan van Kleef

Geen lintjes doorknippen of een spectaculaire openingsactie zaterdag in Museum Schoonewelle. “We lopen er gewoon naartoe…”, zegt voorzitter Albert Corporaal van het museum. En daarmee bedoelt hij de nieuwe vaste expositie ‘Eeuwenoude Sporen’, waarbij de dierencollectie van oprichter Schoonewelle weer een veel grotere rol speelt. Drie jaar lang moet deze tentoonstelling meegaan.

En dat gaat ongetwijfeld lukken. De vele vrijwilligers van De Sluuspoort hebben de afgelopen periode bergen met werk verzet. “Wat dat betreft kan deze expositie ook ’trots’ heten”, glimlacht Eefje Bols, die over monnikenwerk spreekt. “Duizend vlinders geknipt, honderd visjes dubbelzijdig geplakt”, geeft ze een paar voorbeelden van de ‘honderden mensuren’ die in de tentoonstelling zijn gestopt.

Dat er weer meer dieren beneden zichtbaar zijn, heeft ook een praktische reden. De bovenverdieping bleek niet optimaal geschikt voor het behoud van de collectie. Beneden ondersteunen ze nu de geschiedenis van de regio rondom Zwartsluis. Ze staan onder meer in een polderlandschap, een rivierenlandschap en in een fase met bos en velden. Daar blijkt nu vooral hoe indrukwekkend de collectie eigenlijk is.

Burgemeester Bilder mocht zaterdagochtend als eerste een rondgang door de nieuwe expositie maken. Gisteren mocht hij ook al het Historisch Centrum Hasselt openen. “Beide initiatieven passen in wat wij als gemeente graag willen: aandacht geven aan recreatie en toerisme. In Zwartewaterland is er nog een wereld te winnen wat dat betreft. Wij hebben zoveel dingen die de moeite waard zijn”, aldus Bilder, die ook om een applaus vroeg voor het beulswerk van de vrijwilligers.

Bilder ziet het werk van Schoonewelle ook als een onderdeel van rentmeesterschap. “Goed omgaan met dat wat we van de schepping hebben gekregen is belangrijk. Daaraan draagt dit museum ook bij. Bovendien kun je hier kennis opdoen, die voeding geeft aan de inhoud van het leven. Kennis ophalen en de boodschap delen”, aldus Bilder, die blij was dat hij ook mensen uit Genemuiden en Hasselt kon verwelkomen. “Langzamerhand zien we initiatieven ontstaan die door mensen uit de drie kernen worden gedragen. Daar zijn we als gemeente heel blij mee.”

De nieuwe tentoonstelling is vanaf nu ook voor het publiek geopend.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice