27 april 2024 Gebruikers online: 50
Agenda
Active creations

‘Deze mensen zijn goud waard voor DESZ’

Geplaatst op: 9 juni 2017

Beestenweer of niet, het klusteam van DESZ is vrijdagochtend volop aan de slag. Zaterdag staat immers het Dorgelo Toernooi op het programma. Lijnen worden gekalkt, het hoofdveld van bladeren ontdaan en de tent wordt van wanden voorzien. “Dan heb ik geen last van de wind bij de barbecue…”, glimlacht Alie Addink, een van de beheerders van de kantine die morgen ‘dienst’ heeft. Ze is net te laat op het sportpark voor een natuurverschijnsel: in de tent hadden wespen een flink nest gemaakt.

“Als het regent, drinken we koffie”, zeggen enkele vertegenwoordigers van het klusteam vooraf, maar op De Cingellanden blijkt dat de dames en heren niet van de spreekwoordelijke suiker zijn gemaakt. Ook in de regen moeten klussen worden geklaard. “Deze mensen zijn goud waard voor een vereniging. Vrijwilligers vinden is tegenwoordig niet meer zo makkelijk en op deze groep kun je altijd rekenen”, zegt DESZ-bestuurslid Atze ten Klooster, die zelf ook onderdeel uitmaakt van het klusteam.

Dat bestaat uit negen mensen, die het hele jaar door op vrijdagochtend aanwezig zijn. Zelfs in de zomermaanden, vertelt Ten Klooster. “Na de familiedag wordt het even stil bij DESZ en krijgen wij het ook wat rustiger, maar toch komen we op vrijdag bij elkaar. In die rustige tijd hebben we bijvoorbeeld tijd voor wat reparaties.”

Rond 10.00 uur is het wel tijd voor de al lang aangekondigde koffie. Uit alle hoeken komen de vrijwilligers op de geur af, zoals Teun van der Linden, die lijnen heeft gekalkt. “Die taak heb ik overgenomen van Willem Volken, maar voor hem deed mijn opa dit al”, vertelt Van der Linden, die volgens Ten Klooster ook verantwoordelijk is voor de biervoorziening in de supportersbus die altijd met het eerste elftal meereist. “Oh, oh…ik zet het bier koud he…”, protesteert Alie Addink.

De genoemde Willem Volken maakt ook onderdeel uit van het klusteam. Hij is van de aanwezige dames en heren vermoedelijk degene die het langste lid is van DESZ. “63 jaar…”, heeft hij zelf de tel bijgehouden. Ook de anderen hebben de nodige ervaring. Geke van Andel maakt al jarenlang de kantine en de kleedkamers schoon. “Toen mijn zoon is gaan voetballen, ben ik bij DESZ terechtgekomen. Dat is volgens mij 33 jaar geleden”, zegt ze, waarna de anderen aan tafel constateren dat er nooit een feestje is gevierd bij het 25-jarig en 30-jarig jubileum. “Maar dat kan alsnog…”, luidt de conclusie.

Allemaal komen ze voor de gezelligheid en de sfeer. “Je doet het voor de club, maar je moet het ook vooral zelf leuk vinden. Daar begint alles mee”, zegt Gerhard Vos, die vanwege de verrichtingen van zoon Marcel ook bij andere clubs in de keuken heeft gekeken. Dat plezier van vrijwilligers is meestal groter als het eerste elftal presteert. “Dat is bij elke club zo…”, zegt Vos en Ten Klooster knikt. “Positieve prestaties van het eerste brengen positiviteit in de hele vereniging. Gaat het minder, dan mopperen de supporters en dat werk altijd door in een club.”

Met het kampioenschap van afgelopen seizoen is het moppergehalte kortom laag. Kijken hoe dat er aan toegaat als DESZ in de tweede klasse speelt. Stiekem hopen de aanwezigen op een plekje in de oostelijke klasse. “Dan speel je tegen veel meer verenigingen uit de regio en hoef je niet steeds naar Groningen of Friesland”, zegt Ten Klooster. Die puzzel begint voor de KNVB na dit weekeinde, waarna vermoedelijk over enkele weken bekend is in welke klasse DESZ speelt.

Voor het vrijwilligerswerk maakt dat niet veel uit. De harde werkers gaan weer naar buiten, waar nog steeds bakken met water naar beneden komen. Een kratje bier is ondertussen wel gearriveerd. “Daar doen we het uiteindelijk allemaal voor…een biertje op vrijdagochtend”, klinkt het.

 

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice