6 juli 2020 Gebruikers online: 40
Agenda
Active creations

Zwartewaterschaken

Geplaatst op: 18 november 2018

De allereerste helikoptervlucht ter wereld wordt op 13 november 1907, 111 jaar geleden, te Lisieux (Lisieux is een stad en gemeente in het Franse departement Calvados, in de regio Normandië) uitgevoerd door de Franse fietsenmaker Paul Cornu. Zijn helikopter heeft twee rotors, aangedreven door een 24-pk-motor en is in de verte geïnspireerd op een principe van Leonardo da Vinci.

Cornu komt tot twee meter boven de grond en vliegt twintig seconden. Omdat er weinig publiciteit komt en hij geen geld heeft staakt Cornu de ontwikkeling Op 24 mei 1940 lukt het de Russisch-Amerikaanse luchtvaartpionier Igor Sikorsky om de eerste succesvolle vlucht uit te voeren met een helikopter met 1 rotor. Het produkt valt in de smaak bij de militaire industrie en Sikorsky krijgt de mogelijkheid de helicopter te ontwikkelen tot een multi-inzetbaar vliegtuig.

Vol bewondering voor de Franse fietsenmaker Paul Cornu, opende Ben ten Kooster tegen Ebo Bos. Tot de 20e zet ging de partij gelijk op totdat Ben zijn ‘hautaine dame’ moest offeren. Hiermee kwam een einde aan deze ‘vreugdevolle partij’ en dus ging Ebo er met de winst vandoor.
Klaas-Jan v.d. Vinne ontmoette Jan Wiers. Beiden groot liefhebber van helicoptervluchten en regelmatig gespot boven Zwolle en omgeving gingen het tweegevecht aan. Jan kwam, door met zijn centrum pionnen op te stomen, een stuk voor te staan. Klaas-Jan aarzelde niet en ging volop in de aanval, maar ‘noeste Jan’ had zijn verdediging solide. Na afruil van torens kwam Jan met zijn ‘zinnenprikkelende dame’ te voorschijn en overrompelde hij, met haar, Klaas-Jan. Deze bleef even later ontluisterend achter en gaf op.
Anne Bouma opende met d4 en Willem-Pieter reageerde met d5. Dan zet Anne zijn paard op c3 en en speelt Willem-Pieter c5. Anne slaat met zijn pion c5 waarna Willem-Pieter met zijn pion het paardje van Anne aanvalt. Anne ontwijkt de aanval door zijn paard naar b5 te verplaatsen, maar maakt daarmee een foutje. Willem-Pieter zet met zijn dame de koning van Anne schaak en verliest j hiermee zijn paardje, De partij lijkt gewonnen voor Willem-Pieter, maar maakt verderop in het spel een vergelijkbare fout als Anne en verspeelt zijn loper. Dan vat Anne moed en zet de aanval in op de koningsflank van Willem-Pieter, die deze niet kan afslaan. Anne wint terecht na een slechte start.
Leo Weijs nam het tegen Teun Troost op. Leo opende met d4. Op de 11e zet ging Teun met zijn paardje in de aanval en kwam hierdoor een pion achter te staan. Leo kreeg een goede positie voor een aanval op Teun’s koning, maar deze voorkwam dit door het afruilen van atukken. Op de 22e zet verlieten de ‘betoverende dames’ het schaaktoneel en deden zich te goed aan de Brut Impérial, de huischampagne van Moët & Chandon. In eindspel met ieder nog zes pionnen en beiden een zwarte loper wist ‘taaie Teun’ zijn pionnen zo te positioneren dat Leo daar niet bij kon komen en moest Leo na, zeer sterk spel op de 64e zet, Teun de hand schudden.
Wim Jurgens trof Harm de Jong. In een gelijk opgaande partij was het ‘remise Harm’, die met het  afruilen van stukken begon. Toen beiden drie keer dezelfde zet speelden was remise onontkoombaar.

“Iets wat kort uitgedrukt is kan de vrucht zijn van veel en langdurig nadenken”
Friedrich Nietzsche
Duits dichter en filosoof
Leefde van: 1844-1900
Kijk ook eens bij: www.svhetzwartewater.nl

Gepubliceerd door Erik Driessen

Reacties zijn gesloten.

Aquaservice