13 juli 2020 Gebruikers online: 25
Agenda
Active creations

Kamermuziek in De Wieden

Geplaatst op: 8 april 2019

Bezoekerscentrum De Wieden was zaterdag een van de twintig Natuurmonumenten-locaties waar kamermuziek klonk. Het was de tweede editie van dit festival dat samen met het Nederlands Muziekinstrumenten Fonds wordt georganiseerd. Luisteraars kregen in Sint Jansklooster een vaartocht als prelude op de klassieke muziek.

Op zaterdagmiddag breekt net tijdens die tocht richting het Verdronken Dorp de zon door. De temperatuur stijgt ineens gevoelig. Een prachtige opmaat voor het spel van altvioolduo Black Büyü, waarin de Turkse Kardelen Buruk de krachten bundelt met Amerikaan Kellen McDaniel. Ze brengen muziek van Bach tot Stevie Reich en dat met De Wieden op de achtergrond.

Buruk is een van de muzikantes die profiteert van het Nederlands Muziekinstrumenten Fonds. Dankzij dit fonds kunnen veel musici hun talenten ontwikkelen, vertelt Johan Veen van het fonds. “De aanschaf van een strijkinstrument is voor veel mensen onbetaalbaar. Een goede viool kost al snel twintigduizend euro. Veel bekende musici zijn begonnen op een instrument van het Nederlands Muziekinstrumenten Fonds.”

McDaniel dankt zijn altviool aan een soortgelijk fonds in de Verenigde Staten. “It changed my life”, zegt de Amerikaan voordat hij opent met een stuk van Bach. Met de terugtrekkende overheid wordt het belang van deze initiatieven steeds belangrijker. Onder meer met het festival bij Natuurmonumenten draagt het fonds, met zestienhonderd donateurs, dat belang uit.

Waar het Nederlands Muziekinstrumenten Fonds investeert in muzikaal erfgoed, doet Natuurmonumenten dat in De Wieden in cultureel erfgoed, merkt beheerder Bernadette Haverkort van het Bezoekerscentrum op. Dankzij die overeenkomst pas het festival wonderwel in De Wieden. De klanken van de jonge talenten en de blik op De Wieden vormen een mooie harmonie.

Gepubliceerd door Erik Driessen

Reacties zijn gesloten.

Aquaservice