22 juni 2024 Gebruikers online: 29
Agenda
Active creations

Hielke Schoonewelle beleeft primeur bij galerie Frederik Weijs

Geplaatst op: 5 juni 2019

Beeldend kunstenaar Hielke Schoonewelle, geboren en Zwartsluis en woonachtig in Kuinre exposeert momenteel zijn meest recente kunstwerk in Galerie Frederik Weijs aan de Kerkstaat in Zwartsluis. Tijdens het drukke Hemelvaartweekend konden de vele bezoekers aan de galerie al kennismaken met ‘For the love of a lobster’. Die mogelijkheid is er nog tot en met donderdag 13 juni.

‘For the love of a lobster’ is een opvallend bronzen beeld waarin een kus wordt verbeeld die een vrouw geeft aan een kreeft. ‘Ze kent haar harde schild en kust haar’ is de subtitel die Schoonewelle zijn meest recente creatie heeft meegegeven. “Een kreeft heeft een zichtbaar schild, een mens vaak een figuurlijk schild”, legt hij uit. “Toch is er altijd de behoefte aan liefde, genegenheid. Aan het afleggen van het schild”.

Hielke Schoonewelle is blij met de mogelijkheid die Frederik Weijs hem biedt om te exposeren in diens galerie. Tijdens het drukbezochte evenement Zwartsluis onder Zeil konden de bezoekers van de galerie de verrassende combinatie van zijn beeld met de prachtige, sfeerrijke schilderijen van Frederik Weijs bekijken. “Hielke vroeg mij een week geleden of hij zijn beeld bij mij mocht exposeren. Daar moest ik even over nadenken, want ik exposeer in mijn galerie altijd uitsluitend mijn eigen schilderijen. Maar ik realiseerde mij dat de combinatie niet eens zo’n slecht idee was. Ik ken het werk van Hielke Schoonewelle van de recente expositie ‘Schoonewelle ontmoet  Schoonewelle’ in Museum Schoonewelle. En dat maakte indruk op mij. En nu het beeld hier staat, vind ik het een mooie aanvulling.”

‘For the love of a lobster’ is een 45 centimeter hoog beeld, dat wordt tentoongesteld op een sokkel. Evenals de drie ‘Badgasten’ die recentelijk te zien waren op de al eerder genoemde tentoonstelling in Museum Schoonewelle, is het een brons gepatineerd beeld. Met de drie ‘badgasten’ heeft Hielke Schoonewelle naam weten te maken. Zo zijn ze van 15 tot en met 23 juni te bewonderen tijdens het bekende kunstevenement ‘de Kunstschouw’ in Zeeland. Daar vinden de drie badgasten, evenals het beeld met de kreeft, een week lang onderdak in expositieruimte ‘de Drie Wilgen’ in Ellemeet. Direct daarna vertrekken de drie badgasten naar Zuid Frankrijk, waar ze tot eind september in Fanjeaux worden geëxposeerd.

Voor meer informatie: www.hielkeschoonewelle.nl

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice