6 juli 2020 Gebruikers online: 25
Agenda
Active creations

De kerk met de Grote K

Geplaatst op: 31 oktober 2019

Foto's Jan van Kleef

Op de goed bezochte Reformatiebijeenkomst in kerkelijk centrum De Poort werd op donderdagavond 31 oktober een boeiende lezing over kerk en geloof gehouden. Er was een gemengd ‘protestants publiek’ van drie kerken onder zijn gehoor, zo constateerde de spreker dr. Arjan Plaisier. Volgens de predikant is de invloed van Luther op de kerkhistorie groot geweest. Het was een daad van kerkhervorming die geleid heeft tot een kerkscheuring. Zou dit vandaag ook zo gebeurd zijn vroeg dr. Plaisier zich af.

God moet centraal staan en geen kerkelijke rituelen. Protestanten willen de eenvoud die ons bewaart bij God en het geloof. Hierin zit het vuur en de winst van de Reformatie. Hij waarschuwde voor veel vergaderwerk en accenten op het zich individueel profileren in deze prestatiemaatschappij. Kerk zijn is vreugde voor de toekomst. Om getuigen te zijn van het Evangelie. Kerkscheuringen hebben het publieke getuigenis van de kerk verzwakt en dit is pijnlijk. Belangrijk voor de toekomst van alle kerken is de kerk met de grote ‘K’. Fijn dat je erbij hoort. Plaisier besloot zijn lezing met de vraag en hoop of het niet de tijd is elkaar de hand te reiken.

Na de pauze was er onder leiding van Egbert Knoeff een interessante forumdiscussie met spreker dr. Arjen Plaisier en de plaatselijke predikanten Arjen van der Spek, Adri Bloemendal en Henrico ter Beek. Op een vraag hoe actueel een preek moet zijn werd gereageerd, dat in de liturgie de uitleg van de bijbel erg belangrijk is. Hierbij zijn gebed en zang onmisbare onderdelen. De veelkleurigheid van het Koninkrijk mag hierbij ook zichtbaar zijn in de kerkdiensten. Verder werd er nagedacht over kerkelijke samenwerking en in hoeverre het soms vele vergaderwerk ten koste kan gaan van het pastoraat.

De bijeenkomst op deze Hervormingsdag werd georganiseerd door de REFO 500 werkgroep te Zwartsluis.

 

Gepubliceerd door Erik Driessen

2 reacties op “De kerk met de Grote K”

  1. Fons schreef:

    Zeg Erik, ben je er geweest? Of is dit een loze kreet?

  2. Erik schreef:

    Als de portemonnee op tafel komt gaat de bijbel dicht.

Aquaservice