22 juni 2024 Gebruikers online: 38
Agenda
Active creations

Zeldzame aardbeivlinder fladdert in De Wieden

Geplaatst op: 9 juni 2020

De zeldzame aardbeivlinder fladdert ook dit jaar weer in De Wieden. Het is een soort die nog maar op weinig plekken in Nederland voorkomt. “Vooral op blauwgraslanden zie je deze soort. Op goede dagen in mei heb ik er wel twintig gezien”, zegt boswachter Johann Prescher. De kans dat hij de vlindersoort nog een keer waarneemt, is klein. Over het algemeen vliegt de aardbeivlinder alleen in mei.

Natuurmonumenten is blij dat de vlindersoort ook dit jaar weer veel voorkomt in De Wieden. Hier bevindt zich een van de belangrijkste populaties van Nederland. “De aardbeivlinder komt voor op de rode lijst van met uitsterven bedreigde soorten, maar in De Wieden zien we hem veel. Dat is ook een teken dat het met de kwaliteit van de natuur hier goed gesteld is”, zegt Prescher.

Hij noemt de soort ‘vrij onopvallend’, maar van dichtbij heeft de vlinder toch een zekere schoonheid. De aardbeivlinder legt zijn eitjes onder meer op het plantje de tormentil. “Die behoort tot de familie van de aardbei, vandaar de naam”, aldus de boswachter. Een andere soort die veel in De Wieden wordt waargenomen, is de zilveren maan. “Ook die is landelijk heel zeldzaam, maar hier zien we er duizenden van.”

De warme zomers en milde winters van de afgelopen jaren zorgen ook voor verrassingen in de natuur. “We zien heel veel koninginnenpages. Die vlinders komen normaal gesproken vooral voor in het warme zuiden, maar de soort is in Nederland aan een opmars bezig.”

Of de meest zeldzame vlinder van Nederland komende zomer in De Wieden opduikt, moet volgende maand blijken. Natuurmonumenten werkt al jaren aan de terugkeer van de grote vuurvlinder. “Een project van de provincie draagt daaraan hopelijk bij. Oevers op de grens met de Weerribben, waar de vlinder wel wordt waargenomen, zijn extra aantrekkelijk gemaakt voor de grote vuurvlinder. Maar uiteindelijk beslist de vlinder zelf”, glimlacht Prescher.

Natuurmonumenten krijgt bij vlindertellingen hulp van de vrijwilligersclub die zich ook voor de zwarte stern inzet. Of 2020 een goed vlinderjaar is, moet later blijken. De vele aardbeivlinders en zilveren manen stemmen in ieder geval hoopvol.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice