27 april 2024 Gebruikers online: 16
Agenda
Active creations

‘In 1898 per stoomboot op vacantie naar Zwartsluis’

Geplaatst op: 15 juli 2020

De woning aan de Stationsweg waar de vakantiegangers verbleven.

Uit het reisverslag van 1889: “T was zomer geworden, en het was een mooie zomer ook, en voor dat mijn broer Jan en ik er erg in hadden was de dag aangebroken dat we met vacantie naar onze grootouders in Zwartsluis zouden gaan.”

Dat is de eerste zin van het reisverslag van de jonge knapen Herman Hendrik Slagter en zijn broer Jan Slagter. De redactie kreeg het reisverslag opgestuurd van een familie uit Den Haag. In het familiearchief trof Wicher Jan Pameijer onlangs deze documenten aan. Hij stuurde het op naar Zwartsluis Actueel.

De twee knapen, in 1898 waarschijnlijk 10 en 11 jaar, brachten de zomervakantie door aan De Stationsweg. De koters kwamen onder andere per trein vanuit Woerden naar Zwartsluis. Vanuit Zwolle gingen ze per ‘botien’ naar opa Jan Slagter en oma Dorothea Aleida Wolterink. Die boottocht met hun tantes was volgens de schrijfsels het hoogtepunt van de reis. De grootouders woonden aan de Stationsweg 30, in een statig pand naast voormalige boekhandel Driessen (naast de Vollenhoofsche Poort).

Hieronder het reisverslag van de ‘vacantiegangers’ en enkele foto’s van Herman Hendrik en Jan op vroegere en latere leeftijd.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice