Snelheidsverlaging levert huizen op in Belt-Schutsloot
Geplaatst op: 20 augustus 2020
In de provincie Overijssel gaan de eerste grotere woningbouwprojecten weer van start. Het gaat om drie projecten met in totaal een kleine 380 woningen: Geertruidentuin in Deventer, Vlierlanden fase 2 in Ommen en woningen aan de Belterweg in Belt Schutsloot.
Door de snelheidsverlaging voor wegverkeer naar 100 kilometer van maart jongstleden is er stikstofruimte ontstaan voor nieuwe woningbouw.Als gevolg daarvan kunnen de drie genoemde bouwprojecten in Overijssel verder. De provincie Overijssel is nu druk bezig met het inrichten van het proces van vergunningverlening om kort na de bouwvakvakantie vooruitzichten te geven wanneer weer kan worden begonnenmet de werkzaamheden. Op de Belt gaat het in dit geval om het plan ‘Thuis in de Wieden’, dit zijn zes twee-onder-een-kapwoningen aan de Belterweg.
Gedeputeerde Monique Van Haaf van Wonen en Ruimte: ‘Een mooie impuls voor de woningbouw in onze provincie. Niet alleen goed voor de werkgelegenheid,maar ook belangrijk om de woningnood op veel plekken in de provincie aan te pakken.’
De provincie Overijssel blijft in gesprek met al haar gemeenten over hoe de diverse woningbouwprojecten te herstarten of mogelijk temaken. Veel kleinere woningbouwprojecten zijn inmiddels al weer opgestart. Dat kan onder andere door gebruik te maken van een relatief eenvoudige procedure, de ecologische toets. Daar mag je gebruik van maken op het moment dat er sprake is van een beperkteen tijdelijke uitstoot van stikstof. Uitbreiding van bedrijvigheid is ook mogelijk door slimme technologie toe te passen waardoor er geen extra stikstofbelasting voor de omgeving ontstaat (intern salderen).
Voor delen van de nieuwbouwlocatie Stadshagen bij Zwolle moet nog verder onderzocht worden op welke manier aan de stikstofeisen voldaankan worden.
Verminderen van de stikstofneerslag is één van de grootste opgaven waar we in Overijssel voor staan in de komende jaren. Op veel plaatsenis teveel stikstof in de bodem terecht gekomen. Daardoor neemt de biodiversiteit af en diverse waardevolle boomsoorten, planten, dieren (zoals insecten) dreigen te verdwijnen. De natuur komt in een neerwaartse spiraal terecht. Het hele ecologische systeemgaat dan minder goed functioneren en er ontstaan risico’s onder meer voor voedselvoorziening, economie en gezondheid.
Gedeputeerde Gert Harm ten Bolscher van Landbouw en Natuur: ‘In Overijssel nemen we daarom maatregelen om de natuur te versterken ende stikstofdepositie terug te dringen. Zo ontstaat er een balans waarin natuurherstel en economische ontwikkeling beide mogelijk zijn. Noaberschap staat bij deze aanpak centraal. Met een gebiedsgerichte aanpak in Overijssel werken we in zes gebieden samenmet inwoners en bedrijven aan oplossingen en verminderen van de stikstofneerslag.’
Gepubliceerd door Robert Jansema