30 april 2024 Gebruikers online: 29
Agenda
Active creations

Ondernemers: ‘Alles aan doen om afsluiting N331 te voorkomen’

Geplaatst op: 1 september 2020

V.l.n.r.: De Vries, Sikkema, Van den Berg en Van Dijk.

De Ondernemerskring Zwartsluis (OKZ) wil er alles aan doen om volledige afsluiting van de N331 en de N334 te voorkomen. “Dit is onacceptabel. We gaan in gesprek met de provincie, want dit gaat niet gebeuren. Desnoods nemen we een advocaat in de arm”, merken de bedrijfseigenaren op.

De toon is gezet. De heren van OKZ zijn alles behalve tevreden over de werkwijze en het omleidingstraject van de Provincie Overijssel. Maandag vernamen ze via publicatie op Zwartsluis Actueel dat het dorp ruim een maand in tweeën wordt gesplitst vanwege wegwerkzaamheden. De provincie stelt een omleiding voor van ruim 60 kilometer om de andere kant van het dorp te bereiken. De mannen werden witheet en zien dit als een strop voor leefbaar en ondernemend Zwartsluis: “Het wordt ons zomaar door de neus geboord.”

De heren van de Ondernemerskring, die ruim 45 bedrijven uit het dorp vertegenwoordigen, begrijpen dat het wegennet moet worden aangepakt. Struikelblok is echter de manier waarop dat gaat gebeuren. “Twee rijbanen afsluiten voor zo’n lange tijd? Nee, dat laten we niet gebeuren. We zijn hier in Nederland, dat is toch niet meer van deze tijd? Wij willen dat er continu één rijbaan open blijft voor alle vormen van verkeer. Als de afsluiting doorgaat volgens de huidige plannen, verlies ik 70 procent van mijn klanten deze winter. Zie ze dan nog maar eens terug te krijgen. Want niemand gaat 60 kilometer omrijden als de wasmachine kapot is, dan gaan ze natuurlijk naar Meppel”, vertelt Roel van den Berg van de gelijknamige winkel.

Gijsbert van Dijk: “Ook voor de mensen die op het industrieterrein werken en vanuit Zwartsluis of de kop van Overijssel hier naartoe moeten komen is dit een ramp. Denk alleen al aan de extra kilometers, gaat de provincie die betalen? Je moet eerder van huis en bent later thuis. Dat levert problemen op met de kinderopvang. Verder moeten wij in de bakkerij heel secuur omgaan met de aanlevertijden van bloem en suiker. Als die leveringen te laat komen, ligt de hele fabriek stil.”

Robert-Jan de Vries legt namens OKZ uit: “Die omleiding is natuurlijk niet alleen een probleem van ondernemers, maar voor heel Zwartsluis. Denk eens aan dat sluipverkeer dat bijvoorbeeld via het Westeinde door het dorp wil rijden. Dan heb je binnen de kortste keren een verkeersinfarct bij de Arembergersluis. Dan ook nog te bedenken dat de lokale jeugd ook gewoon door het dorp naar school of de sportclub fietst.” Harmen Sikkema van ForTop reageert op de uitspraken van De Vries: “Inderdaad. Ik vraag me af of hier überhaupt iemand van de provincie is geweest om te kijken naar het wegennet. Want ze beseffen niet hoe belangrijk deze wegen zijn voor onze kern en de regio.”

De ondernemers in Zwartsluis werden dit voorjaar al bijgepraat door de provincie over de omleiding. Maar door de uitgebreide publicatie op Zwartsluis Actueel bleek het plan toch bij veel mensen meer overlast en problemen te veroorzaken dan de provincie communiceerde. De mannen besluiten: “We willen dat er één rijbaan open blijft en dat er meer tempo wordt gezet achter de werkzaamheden. De aannemer kan bijvoorbeeld ook ’s nachts gaan werken. We gaan de komende week in gesprek met de provincie en de wegenbouwer om te kijken wat de mogelijkheden zijn. Ondanks dat de weg eigendom is van de provincie, vinden we ook dat het gemeentebestuur ons moet ondersteunen. Want in de huidige vorm heeft dit enorme consequenties voor economie en leefbaarheid van Zwartsluis.”

De Ondernemerskring hoopt op een oplossing. Als beide rijbanen tóch wekenlang worden afgesloten, zet de OKZ juridische stappen.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice