7 mei 2024 Gebruikers online: 28
Agenda
Active creations

Artsen zonder Grenzen over de vloer bij NvvH

Geplaatst op: 8 september 2020

(Ingezonden door NvvH) Op de eerste avond van het nieuwe seizoen van de NVVH Vrouwennetwerk kwamen maandag 25 Sluziger dames.

De corona-maatregelen werden goed in acht genomen want de dames kwamen samen in een grotere zaal waar ze netjes anderhalve meter uit elkaar konden zitten. Er kwam ook nog  een nieuw lid en ze werd hartelijk verwelkomd.

Frank Theunissen kwam spreken over Artsen zonder Grenzen. Het is een medische noodhulporganisatie die wereldwijd mensen helpt, ongeacht hun religie, afkomst of politieke overtuiging.

Het begon in 1971, met de oprichting van Médicins sans Frontières in Parijs. In 1984 werd Artsen zonder Grenzen in Amsterdam opgericht en in 1999 wonnen ze de Nobelprijs voor de Vrede ter erkenning voor het humanitaire pionierswerk van de organisatie.

Artsen zonder Grenzen is actief in: Acute noodhulp zoals rampen en ongelukken. Medische basiszorg bv. een tekort aan medicijnen aanvoeren. Voedingshulp, geen grote vrachtwagens met voeding maar wel therapeutische voedingsmiddelen. Epidemiebestrijding zoals Ebola, mazelen en polio in Afrika. Door vaccinering is polio in Afrika helemaal opgelost. Vaccinaties, als je nu helemaal met vaccinering in Nederland stopt komt alles over vier jaar weer terug zoals bof , mazelen rode hond enz. Alle vaccins moeten koel vervoerd worden, daar heb je technische mensen voor nodig. Psychologische zorg, mensen verliezen familie, huizen en krijgen trauma’s, daar is psychologische zorg nodig. Water en hygiënische voorzieningen zoals putten slaan en water aanvoeren.

Artsen zonder Grenzen is vooral actief in Afrika en Azië. Ook in Haïti waar in 2010 een aardbeving was, daar heerst nu cholera en dat komt door militairen uit Bangla Desh die hulp boden na de aardbeving.

Na de pauze vertelde Frank over Ebola, de virusziekte die vooral in Afrika voorkomt. “Men denkt dat er een dier/mens besmetting heeft plaatsgevonden. Als mensen besmette dieren zoals vleermuizen, chimpansees, gorilla’s en antilopen slachten en eten, kunnen zij het virus krijgen”, vertelde Frank.

De kenner legde uit aan de Sluziger dames: “Er was een Ebola uitbraak in 2014 in West-Afrika dat begon in Guinee, Liberia en Sierra Leone. In het begin werd het niet herkend als Ebola, men dacht dat het malaria was, mensen gingen naar de huisarts, de huisarts werd besmet en meer patiënten werden besmet en op begrafenissen werden nog meer mensen besmet. Het ging explosief snel. Ebola is heel erg besmettelijk, het gaat via zweet, speeksel en urine, alleen via contactmomenten.”

Verder kregen de dames mee: “De hulpverleners kregen goede bescherming voor kleding, een overall, hoofdkap en een oogbril, het hele lichaam moest bedekt zijn, luchtdicht, zonder ventilatie. Bij de minste aanraking kun je besmet zijn. De beschermkleding was moeilijk uit te trekken want je kon dan besmet raken, er was een speciale routine om de kleding te verwijderen, vóór het uittrekken werd de kleding met chloor besproeid.”

Er werden speciale ziekenhuizen opgezet om de ziekte te bestrijden. Op een geven moment waren er nog maar 3 artsen in Liberia, de rest was allemaal overleden aan Ebola. Er waren 10.000 mensen overleden aan Ebola, mensen van alle leeftijden stierven en heel veel kinderen werden wees. Maar genezen mensen krijgen geen tweede keer meer Ebola.

Er is nu een Ebola epidemie in Congo, voor het eerst in een conflictgebied. Het is de elfde uitbraak in Congo sinds de ontdekking van het uiterst besmettelijke virus in 1976. De laatste ebola-epidemie, helemaal aan de andere kant van Congo op bijna 2000 kilometer afstand , bevind zich juist in de laatste fase.

Het was een heel interessante lezing. Volgende maand komt Josine Droogendijk om te spreken over de kleding van koningin Maxima, we zijn zeer benieuwd wat ze allemaal te vertellen heeft.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice