27 januari 2021 Gebruikers online: 13
Agenda
Active creations

Mogelijk windmolen(s) en zonnepark aan Stouweweg

Geplaatst op: 11 januari 2021

Plekken waar mogelijk windmolens (blauw) en zonneparken(geel) kunnen staan.

Om uiteindelijk energieneutraal te worden, komen er windmolens en zonneparken te staan in Zwartewaterland. Vandaag maakte de gemeente een aantal potentiële locaties, zogeheten ‘zoekgebieden’, bekend via een raadsvoorstel. Voor Zwartsluis betekent het voorstel dat er mogelijk grootschalige energie-opwekkers in de weilanden aan de rand van het industrieterrein komen te staan.

De vraag is inmiddels niet óf deze voorzieningen er moeten komen, maar waar. Voor 2030 moet Zwartewaterland namelijk 50 hectare zonnevelden realiseren, 5 windmolens de lucht in helpen en 160.000 zonnepanelen op daken hebben liggen. Dat is slechts het eerste deel. Tussen 2030 en 2050 moeten die 50 hectare aan zonnepanelen opgekrikt worden naar 80 hectare. Daarnaast komen er na 2030 nog 1 tot 5 windmolens bij. Een pretje is het niet, maar de gemeente heeft weinig keuze. “We moeten niet de kop in het zand steken, we moeten om naar duurzame energie”, stelt wethouder Rietman.

Plekken voor windmolens moeten aan veel eisen voldoen. Ze mogen niet te dicht bij woningen staan, niet te dicht bij wegen of hoogspanningskabels en weidevogelgebied is ook geen optie. Ook gebieden als ‘Nationaal Landschap’ en Natura 2000 zijn uit den boze, waardoor de Mastenbroekerpolder en de Barsbeker Binnenpolder al afvallen. Wat overblijft is nu dus aangemerkt als ‘zoekgebied’. De komende maanden zal uitgedokterd moeten worden wat de meest geschikte locatie(s) is of zijn.

De gemeente heeft twee gebieden op het oog om windmolens te planten: aan de Stouweweg in Zwartsluis, op de gemeentegrens met Staphorst, of in het buitengebied van Genne richting de Lichtmis. Om zonne-energie op te wekken heeft de gemeente vier locaties op het oog: de weilanden aan de Kamperzeedijk, de weilanden langs de N331 tussen Hasselt en Stadshagen, de weilanden aan de Stouweweg in Zwartsluis en de landerijen rondom Genne.

Dat er nu vier plekken zijn aangewezen, wil niet zeggen dat op al deze locaties ook windmolens en/of zonnepanelen komen te staan. “In theorie kan het misschien wel in één van de aangewezen zoekgebieden. Maar het kunnen er ook twee of drie worden. Dat is allemaal afhankelijk van de opbrengst. Verder staat of valt allemaal met het draagvlak van de bevolking. Afgelopen week hebben we 1000 brieven de deur uit gegaan richting aanwonenden van de aangewezen locaties. Waar mogelijk kunnen we ook samenwerken met aangrenzende gemeentes zoals Staphorst en Zwolle”, meldt wethouder Rietman

Volgende week donderdag wordt tijdens de raadsvergadering gestemd over de kaart met mogelijke zoekgebieden. Er worden nog geen knopen doorgehakt over waar de molens van 150 meter hoog en de zonnepanelen komen te staan, dat volgt in een later stadium.

Gepubliceerd door Robert Jansema

7 reacties op “Mogelijk windmolen(s) en zonnepark aan Stouweweg”

 1. bianca schreef:

  zonnepanelen kun je op de daken van huizen en bedrijven plaatsen toch?!! daar hoeft toch zekers geen land of natuur voor te wijken!!

 2. onbekend schreef:

  50 hectare aan zonnepanelen. Ik vind dat zo zonde van de ruimte. Er zijn fabriekshallen genoeg in Zwartewaterland waar die op kunnen. Schijf een beleidsplan dat die panelen verplicht op die hallen komen.
  De 50 hectare kun je beter gebruiken voor woningbouw waar een schreeuwend tekort aan is.

 3. Gerard schreef:

  Alstublieft geen windmolens. Die bederven niet alleen het zicht maar ook de herrie en slagschaduw zijn verschrikkelijk.

 4. Frans van Dijk schreef:

  Slecht plan alleen goed voorde werkverschaffing maar ook niet meer dan dat. Windmolens draaien niet vanwege de wind maarop subsidie.

 5. W. Doosje schreef:

  Het industrieterrein in Genemuiden, langs het Zwartewater, lijkt mij een geschikte locatie. Dichtbij de bedrijven die veel energie gebruiken. Want waarom: Genemuiden de lusten en anderen de lasten?
  Wolter

 6. Jan schreef:

  Waarom investeren in iets wat onnodig geld kosten en nog geen 10jr mee gaat. Zinloze investering. Gemeente denk na. En als je wel er aan begint, net zoals Kees zegt, ook in Genemuiden.

 7. Kees schreef:

  Ik mis Genemuiden gebruiken die geen energie?

Aquaservice