26 april 2024 Gebruikers online: 43
Agenda
Active creations

‘De Kinderen van Ruinerwold’ vanaf woensdag op NPO 1

Geplaatst op: 23 maart 2021

(Archief) In oktober 2019 stond er een grote groep pers bij het pand aan de Stationsweg. De familie runde hier jarenlang 'Natural Homes'.

De NPO-documentaire ‘De Kinderen van Ruinerwold’ is vanaf morgen vier woensdagen te zien op NPO 1. Het ‘Ruinerwoldgezin’ heeft jarenlang in Zwartsluis gewoond. Ze hadden twee winkeltjes, een aan de Kerkstraat en een aan de Stationsweg. De uitzendingen beginnen om 21:35 uur.

De vier oudste kinderen van het gezin dat jarenlang onder de radar leefde op een boerderij in Ruinerwold, vertellen vanaf woensdag eenmalig hun verhaal in de vierdelige BNNVARA-documentaireserie ‘De Kinderen van Ruinerwold’. Documentairemaker Jessica Villerius volgde hen de afgelopen anderhalf jaar intensief en was aanwezig op belangrijke momenten in hun nieuwe leven. Samen met hen blikt ze terug op hun kinderjaren en de uitzonderlijke omstandigheden waarin het gezin leefde.

De jongste van deze vier kinderen, in de media aangeduid als ‘Jan’ (27), wordt op 13 oktober 2019 in één klap wereldnieuws als hij aan een lokale bareigenaar vertelt dat hij is weggelopen van huis en hulp nodig heeft. Als de politie wordt ingeschakeld blijkt al snel dat hij, samen met zijn broertje en vier zusjes, jarenlang een verborgen bestaan heeft geleid op een boerderij in Ruinerwold. Zij hebben daar, samen met vader Gerrit Jan van D. een geheim en ongeregistreerd leven geleid. Eerder al ontsnapten twee oudere broers en een zus. In de documentaireserie komen deze broers, de zus en Jan zelf voor het eerst aan het woord.

Op 18 februari maakte het Openbaar Ministerie bekend dat het de strafzaak tegen vader Gerrit Jan van D. niet wil voortzetten. Volgens het OM heeft Van D. geen kans op een eerlijk proces, vanwege de zware hersenschade die hij heeft overgehouden aan een beroerte die hij ruim vier jaar geleden heeft gehad.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice