26 april 2024 Gebruikers online: 74
Agenda
Active creations

Vier tips om waterschade aan je huis te voorkomen

Geplaatst op: 21 mei 2021

(Adv.) Ons natte klimaat zorgt jaarlijks voor een hoop waterschade. Gelukkig valt dit goed te voorkomen met een paar simpele aanpassingen. Dit zijn vier eenvoudige manieren om nattigheid buiten de deur te houden, waaronder jaarlijks cv-ketel-onderhoud.

Tip 1: Hou je dak(goten) schoon

Als je dakgoten vol liggen met oude bladeren en ander vuil, kan het regenwater niet meer goed afgevoerd worden. Al dat water komt dan terecht op de fundering van je huis, met schimmel, houtrot, lekkage en andere waterschade tot gevolg. Elke lente en herfst de dakgoot schoonmaken voorkomt dat de goten en regenpijp verstopt raken. Ligt er al een bladvanger over je regenpijp? Vergeet deze dan niet regelmatig te legen.

Tip 2: Laat je cv-ketel tijdig inspecteren

Periodiek cv-ketel-onderhoud is een must. Hiermee voorkom je niet alleen verborgen waterschade en lekkages, maar verklein je ook de kans op brand en koolmonoxidevergiftiging. De meeste cv-ketels moeten elke één tot drie jaar onderhouden worden door een erkende technicus of loodgieter. In de instructies van de fabrikant staat hoe vaak jouw installatie gecontroleerd moet worden.

Goed om te weten: sla je een onderhoudsbeurt over en ontstaat er daardoor waterschade in huis? Dan kan je woonverzekeraar weigeren om een vergoeding voor de waterschade uit te keren.

Tip 3: Bescherm je afvoer

In de keuken en badkamer krijgt je afvoer heel wat te verduren. Door deze van een paar kleine handigheidjes te voorzien, kun je voorkomen dat er problemen ontstaan met de riolering. Plaats een goed passend zeefje over de afvoer in de badkamer en keuken: zo hou je makkelijk etensresten, haren en andere resten uit je afvoer. Is de gootsteen toch verstopt? Maak de afvoerleiding dan zo snel mogelijk vrij met een ontstoppingsveer. Wees voorzichtig met chemische ontstoppingsmiddelen, deze kunnen je riolering flink beschadigen.

Tip 4: Liever geen tegels in de tuin

Laat je tuin bij voorkeur onbetegeld. Een betegelde tuin is misschien makkelijker te onderhouden, maar zorgt er ook voor dat water niet in de bodem kan wegzakken en dus naar de straat of de buren loopt. Kies daarom liever voor gras, planten of ander groen in je tuin. Of plaats speciale waterdoorlatende tegels met een grindstrook en een lijngoot, zodat het water beter afgevoerd kan worden.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice