22 juni 2024 Gebruikers online: 25
Agenda
Active creations

Proef met elektrische bok in Weerribben en Wieden

Geplaatst op: 11 november 2021

Niet alleen auto’s maar ook boten worden steeds vaker aangedreven door elektromotoren. Vandaag werd namelijk een nieuwe motor gedemonstreerd die met gemak zware pontons kan voortduwen. 

In Weerribben-Wieden varen naar schatting 100 pontons, in de volksmond ook wel ‘bokken’ genoemd. Die bokken gebruiken bedrijven onder meer om vee, riet en machines mee te vervoeren. Achter die pontons hangen momenteel vooral buitenboordmotoren die lopen op benzine.

Omdat Weerribben-Wieden een Natura2000 gebied is, moet uitstoot van benzine- en dieselmotoren zoveel mogelijk worden geminimaliseerd. Mede om die reden heeft Harry Arendshorst het afgelopen jaar gewerkt aan een krachtige elektromotor die zonder problemen een beladen bok van 10.000 kilo kan voortduwen.

“Een beladen bok kan de nieuwe elektromotor met gemak duwen. Momenteel zijn we nog vooral bezig met het optimaliseren van de accuduur, want je wil het liefst niet meerdere accu’s meenemen”, stelt Arendshorst.

Een nadeel is het kostenplaatje dat een elektrisch buitenboordmotor met zich meebrengt. Voor een sterk exemplaar, inclusief accu, betaal je al snel 25.000 euro. Ter vergelijking: een sterke buitenboordmotor op benzine kost nog geen 5000 euro.

Wethouder Harmsma geeft aan: “Toch zal de overheid in de toekomst wel nauwkeurig gaan kijken of een bedrijf weinig uitstoot met zich meebrengt tijdens werkzaamheden in Weerribben-Wieden. We willen bij de gemeente wel bekijken of een subsidieregeling mogelijk is. Verder is het natuurlijk zo dat deze elektromotoren nog geen 3,00 euro aan stroom verbruiken op een dag, dat is niets als je kijkt naar die hoge benzineprijzen.”

Erik Boer uit Giethoorn is als ondernemer onder andere gespecialiseerd in transport over water. Hij heeft nu een elektrische motor te leen om te kijken hoe dat bevalt: “Je vaart natuurlijk een stuk rustiger door het gebied. Als de gemeente er een subsidie aan toe zou voegen denk ik wel dat deze motoren, als ze verder zijn doorontwikkeld, een grote kans van slagen hebben.”

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice