16 mei 2024 Gebruikers online: 22
Agenda
Active creations

Toekomst van Grote Kolksluis nog steeds onduidelijk

Geplaatst op: 30 november 2021

Dit jaar zijn er geen vorderingen gemaakt in de gesprekken tussen Rijkswaterstaat, gemeente Zwartewaterland en enkele betrokken inwoners van Zwartsluis aangaande de toekomst van de Grote Kolksluis. Dit blijkt uit een brief van burgemeester Bilder aan de gemeenteraad.

Rijkswaterstaat kiest volgens de brief, en zoals al bekend, voor ‘sober en doelmatig onderhoud’ van de brug waarbij vooral veiligheid een aandachtspunt is. De overheidsorganisatie wil kortom zo weinig mogelijk geld besteden aan de sluis in het centrum van Zwartsluis. Zwartewaterland vindt de brug juist belangrijk voor ‘de sfeer en beleving’ in het centrum.

De gemeente wil het complex ook aanwijzen als gemeentelijk monument. Daarmee is Rijkswaterstaat het ook niet eens. Dat verschil van inzicht speelt onder meer een rol bij het vervangen van de kademuur bij Restaurant de Blizzard. Als de gemeente de sluis aanwijst als gemeentelijk monument, moet Rijkswaterstaat bij die operatie rekening houden met een aantal eisen.

Zwartewaterland wil met Rijkswaterstaat de mogelijkheden van ‘right tot challenge’ bespreken. Bij dat principe nemen inwoners een aantal taken van overheden over. Het zou dan kunnen gaan om het bedienen van de brug, bijvoorbeeld bij de bekende nautische evenementen in Zwartsluis. Hoe Rijkswaterstaat daar tegen aan kijkt, is niet bekend.

De gemeente wil daarover samen met betrokken Sluzigers en Rijkswaterstaat in gesprek, maar uit de brief van Bilder blijkt dat daarvoor nog geen afspraak is. In februari is voor het eerst een overleg geweest.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice